Kiállítás az egykori tranzitzóna helyén

Kiállítás az egykori tranzitzóna helyén

Az egykori tranzitzóna helyén nyílt kiállítás a migrációról a Keleti pályaudvarnál. A szervezők szerint a szerb–magyar határon tavaly óta sem változott a helyzet, a migránsoknak az alapvető higiénés feltételek sem adottak, amikor Magyarországra érnek. Tavaly csaknem 400 ezeren léptek be illegálisan Magyarország területére, de döntő többségük nem folyamodott menekültstátuszért.

„Ide visszajönni az azt jelenti, hogy igenis nem felejtjük el sem azokat a menekülteket – legyenek azok idős emberek, kisgyermekes családok, terhes kismamák vagy éppenséggel más menekültek –, akik itt voltak tavaly nyáron, nyár végén, ősszel, és hosszú hosszú heteken keresztül ezrével, tízezrével töltöttek itt éjszakákat, nappalokat ezen a kietlen aluljárói helyen. És nem felejtjük el azokat a rendőröket, azokat a hatósági embereket, akik segítették ezt a helyszínt békésen fenntartani” – mondta Simon Ernő.

Magyarországra évek óta érkeznek menekültek Szíriából, Pakisztánból és Afganisztánból, azonban néhány éve még kaphattak magyar vízumot a menedékkérők. „A robbanás után az édesapám úgy döntött, hogy elhagyjuk a hazánkat. Azt mondta, nem maradhat a családja ilyen veszélyben. Az apám orvosnak tanult 30 éve Budapesten, beszélte a nyelvet, és az egész családnak szerzett vízumot, hogy Magyarországra jöhessünk. Elhagytuk Szíriát, így mi is menekültek vagyunk. Elhagytuk Szíriát a háború miatt” – fogalmazott Mohamed al-Nazir, Magyarországon élő szír menekült.

Bár a probléma már nem olyan látványos a fővárosban, a Keleti pályaudvar tavalyi önkéntes koordinátora szerint a határnál nem változott a helyzet. Léderer Tamás elmondta: lenne még teendője a magyar államnak.
„Az a fajta környezet, ahol a menekültek a határon várnak, az megengedhetetlen a 21. században. A múlt héten sikerült mobilvécéket intézni a számukra, előtte hónapokig a szabad földön kellett végezzék a dolgukat. Nincs semmifajta lehetőségük orvosi ellátást kapni érdemben, rendszeres étkezéshez jutni” – nyilatkozta a menekültek koordinátora.

Tavaly csaknem 400 ezeren léptek be illegálisan Magyarország területére, de döntő többségük nem folyamodott menekültstátuszért, hanem továbbállt nyugat felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »