Kiállítás a víztisztítás történetéről

Kiállítás a víztisztítás történetéről

Megnyílt a Víz házának nevezett múzeum és kiállítás Marosvásárhelyen, a különleges tárlat betekintést nyújt az ivóvíz gyűjtésének és tisztításának történetébe a múlt század elejétől napjainkig.

vizhaz_-0257_or_b

A szervező Aquaserv regionális vízszolgáltató azt szeretné, hogy gyerekek, fiatalok és idősek otthon érezzék magukat a felújított épületben, valamint az udvaron berendezett múzeumban és a játszótéren. A Víz háza a marosvásárhelyi Somostető felé vezető Nyár utcában található, a város egyik legelső víztározó medencéjének az épületében. A medencét évtizedek óta nem használják, ezért döntött úgy a vízüzemek vezetősége, hogy múzeumi látványosságként fogja hasznosítani.

vizhaz_-0224_or_b

A helyszín már adott, ezért az udvaron számos kisebb-nagyobb tárgyat helyeztek el, amelyeket a száz évvel ezelőtt kialakított víztisztító üzemben használtak. A múzeum udvarán a kiállított tárgyak mellett játszóeszközök, padok és egy tágas filagória várja a látogatókat. A kiállított fényképek, iratok, az ivóvíz előállításához szükséges eszközök és más kordokumentumok nemcsak a vízszolgáltatás fejlődését mutatják be, hanem a város történetének egy részét is. A szerdai megnyitón az Aquaserv igazgatója, Sorin Lazăr arról beszélt, szeretnék a felújított létesítményt a közösség szolgálatába állítani, például ha a Somostetőre igyekvők megállnának itt pihenni, vagy egy pohár vizet inni, ugyanakkor gyermekcsoportok látogatására is számítanak.

vizhaz_-0259_or_b

„Szeretnénk, ha az épület és udvar a mi »névjegykártyánk« lenne, és minél többen és jobban megismernék a vízszolgáltatót a múzeum és a kiállítás révén” – tette hozzá Lazăr. Megkérdeztük, hogy míg a beltéri kiállításon minden kétnyelvű, az udvaron elhelyezett érdekes használati eszközöket miért csak román nyelvű felirattal látták el. Sorin Lazăr azt mondta, hogy a kiállított darabok meg vannak számozva, és az épületben lévő többnyelvű katalógusban lehet róluk tájékozodni. Emellett megígérte, hogy hamarosan az udvaron is helyükre kerülnek a magyar feliratok. A Víz háza mindennap díjmentesen látogatható a Nyár utca 44. szám alatt, érdeklődni és csoportos érkezés esetén bejelentkezni a 0265-208861-es telefonszámon lehet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »