Kiadják a franciáknak a szegedi futtatókat

A Fővárosi Törvényszék kedden és szerdán megtartott tizenkét tárgyalásán hozott végzéseivel elrendelte tíz magyar állampolgárságú gyanúsított átadási letartóztatását és átadását egyszerűsített eljárásban a francia hatóságoknak azon tizenkét férfi közül, akit a rendőrök hétfőn vettek őrizetbe prostituáltak futtatása és bűnszervezet működtetése miatt.

A Fővárosi Törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a gyanúsítottakat hétfőn Magyarországon vették őrizetbe. A magyar hatóságoktól érkezett információk alapján 2011-ben Ausztriában, majd 2014-ben először Bordeaux-ban, 2014 szeptembere óta Strassburgban tartó nyomozások nyilvánvalóvá tették, hogy működik egy családi bűnszervezet Szegeden, amely mintegy negyven magyar[országi] nő futtatásával foglalkozik.

Közölték: az elkövetőkkel szemben a francia hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben részvétel, valamint bűnszervezetben elkövetett minősített kerítés és pénzmosás bűntette miatt, amelyek büntetési tételének felső határa 20 év szabadságvesztés. A tájékoztatás szerint ezen bűncselekmények miatt Magyarországon nem folyik büntetőeljárás a tizenkét férfi ellen.

A tárgyalásokon a gyanúsítottak közül tízen nyilatkoztak úgy, hogy a bíróság rendelje el az átadási letartóztatásukat egyszerűsített átadás mellett – írta a törvényszék.

Tíz elkövető esetében a végzés jogerőre emelkedett. Ketten nem járultak hozzá az átadáshoz, az átadási határozat ellen fellebbezéssel éltek, esetükben a végzés nem jogerős.

Mindegyik gyanúsított kérte az úgynevezett specialitás alkalmazását – ami azt jelenti, hogy velük szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás -, ezért a bíróság ezt elrendelte.

Részletezték: a bíróság végzései szerint tíz gyanúsított esetében az átadási letartóztatás legkésőbb a végzés jogerőre emelkedésétől számított tíz napig tart. Amennyiben az európai elfogatóparancsot kibocsátó tagállam illetékes hatósága addig az időpontig nem veszi át őket, szabadlábra kell helyezni a gyanúsítottakat.

A gyanúsítottak csak akkor adhatóak át – tették hozzá -, ha a francia igazságügyi hatóságok megfelelő jogi garanciát nyújtanak arra, hogy a francia jog alapján szabadságvesztés vagy szabadságelvonással járó intézkedés jogerős kiszabása esetén őket kérelmükre a büntetés vagy az intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra.

Az ügyészség és a rendőrség hétfőn közölte: tizenkét férfit vett őrizetbe, valamint több száz millió forint értékben készpénzt és vagyontárgyakat foglalt le a rendőrség egy francia-magyar rendőrségi akció keretében, prostituáltak futtatása és egy bűnszervezet működtetése miatt.

A csaknem egy éve, tavaly áprilisban létrehozott francia-magyar nyomozócsoportot, amelynek célja a bűnszervezet tagjainak elfogása volt, francia részről Nancy ügyészsége, magyar részről a Csongrád Megyei Főügyészség vezette.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Kommandósok csaptak le lányfuttató maffiózókra Szegeden – az ízléstelen cigány luxus képei


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »