Ki világosítja fel végre Andrej Kiskát?

Andrej Kiska államfő annak a Peter Kalmusnak az alkotását leplezte le Losoncon, aki öt éve nyilvánosan meggyalázta Esterházy János mellszobrát.

 

Köztársasági elnökünk pénteken Losoncon járt, hogy leleplezze a Szlovák Állam zsidó áldozatainak állított emlékművet.

 

Az alkotást Peter Kalmus készítette, aki néhány éve meggyalázta Esterházy János mellszobrát. A négy tubusban elhelyezett 70 ezer kő 70 ezer egykori szlovák zsidó életet szimbolizálja, a négy üvegtubus pedig azt a négy koncentrációs tábort jelképezi, ahová a szlovák fasiszta állam fennállása alatt a szlovákiai zsidókat elhurcolták: Oświecim, Treblinka, Sobibor és Belzec.

 

Andrej Kiska és Peter Kalmus. Kép: Puntigán József, Körkép.sk

 

„Értékelni kell, hogy vannak olyan emberek, akik nem engedik a felejtést, akik állandóan figyelmeztetnek arra, hogy mi történt. Tudatosítanunk kell azt is, hogy mi történik napjainkban. Szlovákiában mindannyiunknak nulla toleranciát kell mutatnunk az extrémizmus, nacionalizmus és fasizmus minden megjelenésével szemben“

 

fogalmazott az államfő. Szép és nemes cselekedet illetve szavak Andrej Kiskától. A felszínes szemlélő számára tökéletes üzenet.

 

Ki az a Peter Kalmus?

 

Kiska tanácsadói azonban nagy igyekezetükben elfeledkeztek egy fontos dologról: mégpedig leellenőrizni, hogy Peter Kalmus vállalható személy-e, érdemes-e arra, hogy az ország köztársasági elnöke leplezze le alkotását, vele pózoljon, őt legitimizálja.

 

Peter Kalmus és Köteles László dulakodása Esterházy János mellszobrának avatásán Kassán. Kép: TASR

 

Nos, nem az. Kalmus volt ugyanis az a személy, aki öt éve, 2011. Március 14-én Kassán nyilvánosan, magánterületen, magánrendezvényen meggyalázta a résztvevők nagy többsége által vértanúként tisztelt Esterházy János mellszobrát. Vécépapírral próbálta meg betekerni, dulakodott a magyar ünneplőkkel, majd papírtekercsekkel dobálta meg (képek itt).

 

 

Andrej Kiskának vélhetően fogalma sem volt erről. Mint ahogy nagy valószínűséggel magyar tanácsadója, a somorjai galériatulajdonos Kiss Csaba sem nem tájékoztatta őt Kalmus sajnálatos múltjáról.

 

Kiska ignorálja a magyarokat

 

Kiskának mindenesetre nem ez volt az első, durva és érzékelten lépése a magyarok iránt. Néhány napja az olimpiai ezüstérmes komáromi kajaknégyes edzője panaszolta el, hogy míg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben gratulált sikerükhöz, a szlovák államfő még csak fel sem hívta őket az olimpia után.

 

Kiska tavalyi országértékelő beszédébe sem fértek bele az itt élő magyarok, mint ahogy csak médiális nyomásra, választási ciklusának második évében látogatott először hivatalosan magyarlakta területre.

 

Magyar szavazatokkal lett államfő

 

Pedig ha nincsenek a felvidéki magyar választók, Andrej Kiska ma vélhetően nem lenne államfő. Itt az ideje, hogy mindezt végre velük is éreztesse, ne pedig távolodjon tőlük. Hogy szimbolikus ügyekben elővigyázatosabb legyen, magyar tanácsadóit pedig cserélje le.

 

Hogy megbízatási időszakának felében végre a magyarok is a magukénak érezhessék. Kiska addig is pusztán kelődeihez képest jó elnök, a Kalmussal való barátságával, a magyarokkal szembeni érzéketlenségével önmagát jellemzi.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: andrej Kiska fb-oldala


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »