Ki sem akarja fizetni a roma önkormányzat az adósságot?

Ki sem akarja fizetni a roma önkormányzat az adósságot?

Elfogadta idei költségvetését tegnap az Országos Roma Önkormányzat. A testület több mint 400 millió forintból gazdálkodik, ám a képviselők egyetlen fillért sem különítettek el a humántárca felé fennálló 1,6 milliárd forintos adósság törlesztésére. A cigány szervezet új hivatalvezetőt választott, és ingatlanjai egy részéről is lemondott.

Kisvárdán tartott tegnap kihelyezett közgyűlést tegnap az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), ahol többek közt megszavazták a szervezet idei, több mint 400 millió forintos költségvetését. A döntés azért figyelemre méltó, mert a testület által összeállított kiadások közt egyáltalán nem szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felé fennálló 1,6 milliárd forintos tartozás rendezésének költségvetése. Az ORÖ-nek tizenkét hónap alatt kellene visszafizetnie az összeget az után, hogy az Emmi elállt a botrányos Híd a munka világába program támogatási szerződésétől. Bár a roma szervezetnek havonta több mint 130 millió forintot kell törlesztenie – ha egyenlő részletekben fizet –, ennek nyoma sincs a kiadások közt. Tehát nem kizárt, hogy az ORÖ vezetésének esze ágában sincs kifizetni a felhalmozott tartozást.

Ugyanakkor Balogh János elnök a Hír TV-nek azt mondta, úgy állapodtak meg a kormánnyal, hogy havonta mindössze ötmillió forintot fizetnek. Ez egy év alatt a tartozás alig 4 százalékát fedezné.

A RomNet portál cigány képviselőkre hivatkozva korábban egyébként beszámolt arról, hogy az ORÖ a fizetési kötelezettség teljesítése előtt kimentené az összes ingó és ingatlan vagyonát. Tegnap ugyanis a képviselők arról is döntöttek, hogy az uniós programban vásárolt ingatlanokat átadják a korábbi elnök, Farkas Flórián vezetése idején létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek. Ám ez még nem minden, a csőd szélére keveredett szervezet 2,5 millió forint kölcsönt is nyújt a szövetkezetnek. Az ingatlanok átadása egyébként azért érdekes, mert korábban Balogh János elnök lapunknak azt mondta, a programban vásárolt irodák fedezhetik a tartozás egy részét. Bár ő 800-900 millió forintra becsülte az épületek értékét, valójában az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a programban.

A cigány önkormányzat még Farkas Flórián elnöksége idején több milliárd forint uniós pénzt kapott olyan szövetkezet létrehozására, amelynek célja főként cigány származású munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati vizsgálat azonban föltárta: semmilyen szakmai tevékenység nem folyt. Az ügyben az adóhivatal nyomoz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »