Ki nem találná, mi az új hungarikum

Ki nem találná, mi az új hungarikum

Az egykori ferences kolostor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetében megtartott sajtótájékoztatón Fazekas Sándor azt mondta, hogy a gyűjteménybe és az értéktárba kerülő tételeket a csúcsteljesítmény, a magyar életérzés köti össze.

A miniszter arról beszélt, a magyar huszár a világon mindenhol ismert, egyedülálló fegyvernem, amely a hagyományőrzés, a nemzeti büszkeség és a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi.

Hírdetés

A jövőben a gyűjteményt gazdagítja „az Európában egyedülálló települési-gazdálkodási forma, a magyar tanya is”. Fazekas szerint a tanyai életmód újra egyre népszerűbb. A tárcavezető méltatta Erdély történelmi városának, Torockónak „ízig-vérig” magyar épített örökségét is.

A Magyar Értéktárba vette a Hungarikum Bizottság az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű szerzetesrendet, a pálos rendet és a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszközt és fegyvert, a hortobágyi karikás ostort.

Az értéktárba került továbbá az egyik legsikeresebb magyar sportág, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a Felvidéken mintegy 250 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »