Ki lesz a Nemzet Sportolója?

Ki lesz a Nemzet Sportolója?

Noha a sportnapilap nemrégiben közzétette a Földi Imre súlyemelő halálával megüresedett Nemzet Sportolója cím lehetséges várományosait, egy facebookos „népmozgalom” fittyet hány a kizárólag férfiakból álló listára, valamint az olimpiai eredményességre, és a tájfutó-világbajnok Monspart Saroltát „jelöli” a tizenkettedik sportikonnak.

– Olvastam a Nemzeti Sportban megjelent listát, és követem a Facebook eseményeit is. A cikket olvasva pedig őszintén bevallom, kicsit rosszulesett, hogy egyetlen nőt sem láttam, annak ellenére, hogy a legutóbbi olimpián is a nők a férfiaknál sokkal eredményesebbek voltak – fogalmazott megkeresésünkre kertelés nélkül Monspart Sarolta, remélve, hogy csak figyelmetlenségből nem tettek hölgyet a listára. Némi vigasz számára, hogy „most éppen nő a sportállamtitkár”, bár úgy gondolja, „az egész magyar politikában cudarul bánnak a nőkkel”.

A tizenegyszeres országos bajnok sportolónő annak idején az első nő volt Európában, aki 3 óra alatt futotta a maratont, de 34 évesen sportolói pályafutásának véget vetett egy kullancscsípés okozta Lyme-kór; jobb lába teljesen megbénult, és bár részlegesen kigyógyult a súlyos betegségből, a versenyszerű futásról örökre lemondhatott. A többiekről viszont nem feledkezett meg.

– A hetvenes években mi kezdtük azokat a kocogóversenyeket, amelyekből a mai óriási futások kinőttek. Az volt az elgondolásunk, hogy egy-egy ilyen félmaratonon vagy maratonon ne csak a 40-50 legjobb vehessen részt, hanem a legjobbak után fusson még több ezer háziasszony – ecsetelte lapunkkal energikusan az évtizedek alatt szép lassan megvalósult célt a Nemzeti Szabadidősport-szövetség korábbi elnöke. Szabadidősport-aktivistaként egyébiránt a helyes önkép kialakításában igyekszik segíteni a nőket, felhívva a figyelmet arra is, hogy hazánkban több mint 800 ezer özvegyasszony él, tehát mintha a férjükre nem vigyáznának eléggé a nők.

Visszatérve a Nemzet Sportolója közelgő megválasztására elmondta, életkori megkötés nélkül akár Besenyei Péter műrepülőt, Erőss Zsolt néhai hegymászót is szívesen látta volna a cím birtokosaként, és – bátran állítja – mivel korban már megfelel a feltételeknek, magát is: – Picike morzsa nekem is van benne, hogy ma ennyien futnak – utalt arra, hogy a futballban vagy az olimpiákon elért sikerek mellett az is számíthatna, hogy ki mit tett a visszavonulás után azért, hogy az emberek maguk is sportoljanak. Igaz is: szolgált a MOB és a Nemzetközi Tájfutószövetség alelnökeként is, valamint szövetségi kapitány, illetve mesteredző is volt.

http://mno.hu/

Monspart Sarolta tizenévesen mindenféle sportágat kipróbált, de a tájékozódás, az állóképesség és a gyors döntések iránti affinitás a tájfutás felé vezette, no meg hogy kövér, szegény gyerekként más aligha jöhetett szóba. Szerinte a tájékozódási futást annak összetett kedvező hatásai miatt az iskolában is tanítani kéne.

És hogy ki lehet ma a Nemzet Sportolója? Az a 60. életévét betöltött személy, aki kimagasló eredményt ért el, és aktív pályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. A jelenlegi 11 kinevezett sportlegenda jövő héten emelheti maga közé a tizenkettediket, a Nemzeti Sport szerint a következők közül: Dunai Antal (labdarúgás), Gedó György (ökölvívás), Hegedűs Csaba (birkózás), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Mészöly Kálmán (labdarúgás), Németh Ferenc (öttusa), Németh Miklós (atlétika), Pézsa Tibor (vívás), Török Ferenc (öttusa), Varga János (birkózás).

A 2004-ben az Országgyűlés által alapított Nemzet Sportolója cím birtokosai jelenleg a következők: Balczó András (öttusa), Hammerl László (sportlövészet), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Kárpáti György (vízilabda), Kulcsár Győző (vívás), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Székely Éva (úszás) és Welter Györgyné Ivánkay Mária (para-asztalitenisz).

Korábban elhunyt díjazottak: Albert Flórián (labdarúgás), Buzánszky Jenő (labdarúgás), Földi Imre (súlyemelés), Grosics Gyula (labdarúgás), Gyarmati Dezső (vízilabda), Polyák Imre (birkózás), Puskás Ferenc (labdarúgás), Zsivótzky Gyula (atlétika).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »