Ki áll a zavarkeltés hátterében?

Ki áll a zavarkeltés hátterében?

Emlékezetes, ahogy az állami hírtévé pénteki híradója telekürtölte a nagyvilágot, hogy az ÁNTSZ bezáratta a szabadstrandokat a Velencei-tónál. Azóta persze kiderült, hogy nem is úgy lesz, és nem is a szabad strandokról van szó, de az álhír futótűzként terjedt. De vajon kinek állt érdekében a zavarkeltés?  

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője, valamint Árgyelán János, a nemzeti párt Fejér megyei elnöke kedden tartott közös sajtótájékoztatót az elmúlt napok események kapcsán.

Novák Előd rendkívül átlátszónak és arrogánsnak nevezte, hogy az ÁNTSZ pont a strandszezon közepén záratta be a Velencei-tó partján évtizedek óta működő szabad partszakaszok egy részét, komoly félháborodást és élbizonytalanodást váltva ki ezzel.

A jobbikos honatya emlékeztetett: a döntéssel ellehetetlenítik azokat a kispénzű magyar családokat, akik számára a tó partján található ingyenes partszakaszok jelentik az egyetlen nyaralási, fürdőzési lehetőséget.

A Jobbik ezért a tiltás felfüggesztését, valamint a nyári szezon vége után az engedélyezési gyakorlat felülvizsgálatát, valamint életszerű megoldások kidolgozását követeli, amikre már csak a helyi kisvállalkozók érdekeinek teljes körű biztosítására érdekében is szükség van. Ehhez az ellenzéki politikus annyit fűzött hozzá: le kell végre számolni az életszerűtlen, drága bürokráciával.

Novák Előd szerint megengedhetetlen, hogy egy szűk érdeket kiszolgálva beszorítsák a fürdőzni vágyó embereket a fizetős strandokra, vagy épp arra, hogy a milliárdokból épített partszakaszokat látogassák.

Felvetődik a kérdés, vajon kinek az érdeke a jelenlegi zavarkeltés? – utalt a nemzeti párt alelnöke  arra a széles körben elterjedt információra, mely szerint a Velencei-tó vízével van probléma. Mint mondta, ennek és a bezárásról szóló hamis híreszteléseknek köszönhetően már a hétvégén megcsappant a szabadstrandok forgalma.

Novák Előd figyelmeztetett: az eset kapcsán felmerül a fideszes L. Simon László neve is, hiszen köztudomású, hogy az ő gazdasági érdekeltségi körébe tartozik a Velencei-tó környéki vállalkozások többsége, többnyire közvetett módon – tette hozzá. S ahogy fogalmazott, látni kell, hogy L. Simon tulajdonképpen bármit megtehet, gátlástalanul, a saját érdekei által vezérelve építi a birodalmát, és államtitkári minőségében képes a különböző kormányzati szervek munkáját befolyásolni.

Hírdetés

Novák Előd szerint ebből a szempontból felvetődik az ÁNTSZ felelőssége is, amiért zavart keltett a strandszezon közepén. 

Elhangzott, hogy a Jobbikot sokan megkeresték az ügyben, ezért Árgyelán János a helyszínen is tájékozódott, hogy minél pontosabb képet kaphasson a Velencei-tó körüli folyamatokról.

A nemzeti párt Fejér Megyei elnöke először is kiemelte, a vízminőség kiváló, az elmúlt napok hisztériakeltésének alapja néhány minimális adminisztratív, technikai hiba..

Árgyelán János közölte: mikor megjelent a bezárásról szóló hír, a helyszínen tájékozódva, végül is mindössze három partszakaszról derült ki, hogy nincs meg az engedélye, illetve ahol nem történt meg a szabadstrandá nyilvánítás kérvényezése; így járt az agárdi Tini strand, valamint Velencefürdőn a Cserje utcai és a Pisztráng utcai partszakasz.

Viszont az elhibázott kormányzati kommunikáció nemcsak sok fürdőzni vágyót riasztott el, de nagyon rossz hatással bírt az egyébként kiváló víz minőségű Velencei-tó egész arculatára – húzta alá a politikus.

Árgyelán János hibás döntésnek nevezte az ÁNTSZ részéről, hogy a főszezon közepén kezd el foglalkozni egy évtizedek óta fennálló helyzettel, hiszen ezek a hiányosságok már régóta ismertek voltak a hatóság előtt – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: ezt akár szeptemberben is meg lehetett volna tenni…

Felhívta a figyelmet arra is, a két érintett önkormányzat, Velence és Gárdony sem tett meg mindent, hogy kihasználják az adottságaikat, hogy a magyar családok számára könnyen elérhető pihenést biztosítsanak. Azokat a feltételeket, amelyeket a három partszakasz nem teljesített, egy kisebb beruházás keretében könnyen orvosolhatták volna, s a most kiesett bevételek töredékéből kijavíthatták volna a hiányosságokat – mutatta be az érem másik oldalát Árgyelán János.

Ésszerű, hosszútávú tervezéssel mindezt meg lehetett volna előzni – szögezte le.

Ugyanakkor elkerülhetetlen a szabadstrandi engedélyezésre vonatkozó jogszabály felülvizsgálata, valamint az életszerűbbé, gyakorlatiasabbá tétele, a felesleges költségektől, bürokráciától mentesen kell biztosítani a szolgáltatást – vélekedett Árgyelán János, amihez Novák Előd hozzáfűzte: valamint meg kell állapítani az alaptalan álhírterjesztők felelősségét is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »