Kezelhetetlen az orvoshiány

Kezelhetetlen az orvoshiány

Mintegy tizenháromezer orvos hiányzik a hazai egészségügyi rendszerből, számos városban a legfontosabb kórházi osztályokon – kardiológián, onkológián, intenzív osztályon – nincs szakember, derül ki egy felmérésből – számol be Bede Laura, Bencze Melinda és Pap Melinda a kronika.ro-n.

Vlad Voiculescu tárcavezető maga is elismerte, hogy az egészségügyi rendszer „elvérzett”, a legnagyobb gondot pedig az idült orvoshiány jelenti. A Mediafax hírügynökség által ismertetett jelentés szerint nincs olyan megye, ahol ne lennének szabad orvosi állások, egyes térségekben pedig a munkahelyek szinte fele betöltetlen.

„Nagy gond az orvoselvándorlás. Egyetlen területen sem olyan fontosak az emberek, mint a gyógyá­szatban. Vannak városok, ahol egész szakterületek nem működnek, egyszerűen nincs orvos” – fogalmazott a miniszter. Vlad Voiculescu szerint egyébként nincs olyan kórház az országban, ahonnan ne hiányozna szakember, csak Bukarestben 6700 szabad állás van, de egyes megyékben az állások közel fele betöltetlen. A hazai egészségügyi rendszerből nagyjából ugyanannyi orvos hiányzik, mint ahányan az elmúlt években a külföldi munkavállalás mellett döntöttek.

Nyugat vs. rabszolgaság

Radu Vasile, a Szolidaritás Egészségügyi Szakszervezet kolozsvári elnöke szerint az idült orvoshiány az ügyeletekről folytatott minisztériumi egyeztetések során is szóba került, ugyanis nincs kivel lefedni az ügyeleti szolgálatot. Rámutatott, vannak orvosok, akik a normál munkaidő mellett 10-11 ügyeletet vállalnak havonta, és ki vannak merülve a túlórázás miatt. „Ki vannak facsarva, mint a citrom. Az ügyelet ma felér a rabszolgasággal” – mutatott rá az illetékes, aki szerint a kolozsvári orvosi egyetem hiába termel évente több ezer végzőst, ezek azonnal elmennek külföldre. Az orvoskamara Kolozs megyei székhelyén 2015-ben 211-en kérvényezték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.

A kivándorlást választó orvosok egyike Oana Todea is, a kolozsvári fogorvos 2014-ben döntött a külföldi munkavállalás mellett, férjével és két gyerekével egy franciaországi kisvárosban telepedett le. „39 éves voltam, amikor elhagytam az országot, és a szüleim még mindig támogattak anyagilag. Nem volt kocsim, nyaralni a szüleimhez jártam, és hitelrészletet fizettem egy nyirkos lakás után” – idézte a Mediafax a szakembert.

Nincs ki kezelje a komputertomográfot

Az Arad megyei Borosjenő városi kórházában évek óta gondot jelent az orvoshiány. Bár az intézményt 2010-ben újították fel uniós alapokból, és a legkorszerűbb eszközökkel van felszerelve, nincs szakember, aki működtetné ezeket. „Orvosokra van szükség, versenyvizsgát szerveztünk, de nem jelentkezett senki. A sürgősségre és a nőgyógyászatra három orvos is kellene” – nyilatkozta Carmen Elena Cîrdei, a kórház orvosa. Elmondta, annak érdekében, hogy a megyeszékhelytől 55 kilométerre található településre vonzzák a szakembereket az önkormányzat ANL-lakásokat is biztosít a számukra, de ennek ellenére sincs jelentkező.

Nem jobb a helyzet az aradi sürgősségi kórházban sem, ahol szinten mindenik szakterületre keresnek embert. „Egyesek nyugdíjba mentek, mások magánkórházba vagy külföldre” – mondta a hírügynökségnek George Pribac orvos, aki szerint a sürgősségi osztályon, a kardiológián, a neurológián, az intenzív osztályon és a járványügyi részlegen okozza a legnagyobb gondot a szakemberhiány. Ahhoz, hogy el tudják látni a feladatokat, az orvosok kénytelenek rengeteg túlórát vállalni. „Ezért a személyzet kimerült, ideges, ami a páciensekkel való kommunikációra is kihat” – mesélte a szakember.

A vajdahunyadi egészségügyi intézményben az onkológián, az urológián és az imagisztikai osztályon van szakemberdeficit. Ioan Demeter, a Hunyad megyei sürgősségi kórház igazgatója szerint utóbbi osztályon van a legtöbb gond, több, a diagnosztikai képalkotáshoz értő szakemberre lenne szükségük, hiszen nincs elegendő ember, aki a modern képalkotó berendezéseket, például a komputertomográfot kezelje, de a radiológiára is kellene szakember.

A dél-erdélyi megye másik fontos egészségügyi intézményében, a petrozsényi kórházban ennél rosszabb a helyzet, onnan mintegy 200 egészségügyi dolgozó hiányzik. Alin Vasilescu menedzser szerint minden területen hiány van, de leginkább a sürgősségre kellene a szakember, akárcsak a nagyszebeni sürgősségi kórházba, ahol csak a sürgősségi osztályon hét állást hirdettek meg, de nem volt jelentkező. Decebal Todăriţă, az intézmény szóvivője szerint a mentőorvosokon kívül idegsebészre, fizioterapeutára, radiológusra és járványügyi szakértőre is szükség lenne.

Be kellett zárni az osztályokat

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban az onkológián, reumatológián és pszichiátrián van üresedés. Antal Álmos, az intézmény orvos igazgatója a Krónikának elmondta, ezeken a területeken csak egy-egy szakorvossal van szerződésük, ők foglalkoznak a megfigyelésre befektetett betegekkel, és a járóbeteg-rendelőkben is ők rendelnek. Hozzátette, ha ezeken az osztályokon szabadságot vesz ki az orvos, ideiglenesen be kell zárniuk az osztályt, ugyanis helyettesíteni nem lehet. Idén nyáron egy-egy hetet voltak zárva az említett osztályok.

Antal Álmos szerint más területeken jelenleg nincs hiány, azonban bármikor akadhatnak gondok, ugyanis a Sepsiszentgyörgyön tevékenykedő orvosokat is vonzza a Nyugat, többen hétvégi ügyeletet is szoktak vállalni például Angliában. „Az elmúlt időszakban sok orvos hagyta itt a megyei kórházat, és vállalt külföldön munkát, nemcsak fiatal rezidensek, hanem középkorú és idősebb szakmabeliek is” – mesélte az orvos igazgató.

Csíkszeredában jelenleg nincsenek gondok, holott más években itt is előfordult, hogy a szabadságolások időszakára be kellett zárni egy-egy kórházi osztályt és a megye más kórházaiba irányítani a betegeket. Demeter Ferenc, a csíkszeredai kórház menedzsere lapunknak elmondta, az orvoshiány jelenleg két osztályt érint, az onkológiát és a neurológiát. „Utóbbi területre versenyvizsgát is hirdettünk, így jövő hónaptól már két neurológus dolgozik, akik tudják egymást váltani. A másik osztály esetében is ez a terv, így az egyedüli onkológus szabadságának idején nem kell majd bezárni a részleget” – részletezte az illetékes.

Veszélyben az ügyeleti folytonosság

Antal Álmos orvos igazgató arról is beszámolt, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban a jövőben az ügyeletek biztosítása okozhat problémát. Mint mondta, jelenleg tizenkét ügyeleti vonal működik az intézményben, ahol kevesebb az orvos, Brassóból és Marosvásárhelyről érkező szakemberekkel biztosítják a folytonosságot, de októbertől nagy bajokra számítanak. Az elmúlt héten ugyanis megérkezett a minisztériumtól a tervezet, miszerint ettől az időponttól nem lesz kötelező az egyszeri ügyeleten kívüli többlet vállalása. A tervezet azt is kimondja, hogy az orvosok 50–100 százalékos pótlékot kaphatnak a hétvégén, illetve ünnepnapokon teljesített ügyeletért, ha az igazgatótanács jóváhagyja, és van rá költségvetés.

„Ilyen feltételek mellett nem fogják aláírni a szerződést az orvosok, ha pedig nem teszik meg, nem lesz ki ügyeletet teljesítsen. Kiengedték a szellemet a palackból, amatőr módon nyúltak hozzá az ügyeleti törvényhez” – véli Antal Álmos. Kifejtette, az a baj, hogy nincs költségvetés az ügyeletek tisztességes javadalmazására. „A minisztérium részéről az a kérés érkezett, hogy a meglévő források hatékonyabb kezelésével lehet megoldani a kifizetéseket. Ezt azonban nem látjuk működőképesnek”, mondta az orvos igazgató – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »