Kezdődik a tengeri szezon – 6000 migráns érkezett néhány nap alatt Olaszországba

Kezdődik a tengeri szezon – 6000 migráns érkezett néhány nap alatt Olaszországba

Csaknem hatezer migráns érkezett Olaszországba kedd óta, és ez valószínűleg a Líbiából Európába irányuló, Földközi-tengeren való átkelések időszakának kezdetét jelzi – hívta fel a figyelmet pénteken Genfben a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).
 

Joel Millman, az IOM szóvivője megjegyezte, ezen a héten majdnem az összes migránst Olaszországban regisztrálták.

A szervezet adatai szerint összesen 5664-en érkeztek Európába kedd és csütörtök között, és közülük csupán 174-en értek Görögországban partot. Péntek reggel további 357-en érkeztek a szicíliai Messinába.

Az utóbbi hetekben több európai tisztviselő is figyelmeztetett, hogy az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokon több ezren várakoznak arra, hogy a kedvező időjárás beköszöntével útra kelhessenek. Az észak-afrikai országban uralkodó káoszt kihasználva már eddig is több ezren indultak útnak líbiai kikötőkből Európába.

Federico Soda, az IOM római irodájának vezetője azt mondta, megállapítható, hogy a dél-európai országba érkező migránsok kiindulópontja Líbia. Hozzátette, egyre többen jönnek Fekete-Afrikából, és folyamatosan növekszik az Afrika szarváról, különösen Eritreából útra kelők száma.

Soda szerint jelenleg nem lehet párhuzamot vonni az EU-török alku életbe lépése vagy a balkáni útvonal lezárása és a Földközi-tengeren átkelők növekvő száma között, mert a Líbiából érkezők többsége afrikai és csak nagyon kevés köztük a szíriai menedékkérő.

Az IOM adatai szerint az év eleje óta több mint 177 200 migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába. Közülük több mint 153 360-an Görögországban és több mint 23 170-en Olaszországban értek partot.

A tengeri út nem veszélytelen: január óta 375-en haltak meg, miközben a Földközi-tenger keleti medencéjében Görögországot vagy Ciprust próbálták elérni, és további 352-en vesztették életüket az Olaszországba tartó tengeri útjuk során.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »