Kezdődik a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó

Krakkóban kedden megkezdődik a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött programsorozat, amelyre több száz ezer fiatalt – köztük mintegy 4 ezer magyart – várnak, és a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik. A krakkói világtalálkozó nyitómiséjét kedd este Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be.

Szerdán kezdődik Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata. A világtalálkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik. A krakkói találkozó a 14. lesz az Ifjúsági Világtalálkozók (IVT) sorában, melyek hagyománya II. János Pál pápaságához fűződik – írja az MTI.

Korábban arról cikkezett a lengyel Rzeczpospolita, hogy az esemény rajta van a CIA listáján is, azaz az amerikai hírszerzés arra figyelmeztet, hogy világtalálkozó iszlamista célpont lehet.

Hétfőn robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy iraki állampolgárt Lódzban, egy nappal az esemény hivatalos megnyitása előtt – jelentette még aznap a Polsat News lengyel hírtelevízió, az ügyészség későbbi közlése szerint a férfinál a robbanóanyagnak csak nyomait azonosították.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter hétfői sajtóértekezletén megerősítette vasárnapi álláspontját, miszerint az IVT, valamint az utóbbi napokban történt németországi támadások vonatkozásában sem kapott titkosszolgálati értesüléseket arról, hogy Lengyelországban terrortámadásra kellene számítani. Beata Szydlo lengyel kormányfő múlt szerdán első fokú terrorkészültségi szintet hirdetett ki a nemrégen hatályba lépett lengyel terrorellenes törvény által előírt eljárás keretében, a kiberveszélyekre vonatkozóan pedig másodfokú készültség van érvényben – jelentette a távirati iroda.

Az eseményt 38 ezer rendőr, határőr és tűzoltó biztosítja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »