Kezd tarthatatlanná válni a helyzet Leszboszon

Kezd tarthatatlanná válni a helyzet Leszboszon

Nem bírja a menedékkérelmek elbírálását a görög kormány. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint pedig Leszboszon kezd tarthatatlanná válni a helyzet. Az 5-600 fősre tervezett menekülttáborokban több ezer migráns rekedt. Ráadásul a menedékkérelmek utánpótlása folyamatos. Ha egy migráns nem fordul a görög hatóságokhoz, akkor automatikusan visszatoloncolják Törökországba az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény értelmében.

Leszbosz szigetére ma már alig érkezik migráns, de a menekülttáborok még mindig túlzsúfoltak. Élelmiszerből gyakran van hiány, a mosdók és a zuhanyzók állapota is kifogásolható. A sátrakban nincs fűtés, az eső sártengerré változtatta a talajt. „Itt börtönben vagyok, nehéz a családommal kapcsolatot tartani, élelmiszerhez jutni, és nehéz aludni is. Az egészségünk sem jó, és mindenki stresszel” – mondta egy szomáliai férfi.

A bűnözés mindennapos a táborban, a leszbosziak pedig egyre nehezebben viselik a migránsokat. „Sokukat el kellene innen vinni, ezt kell tenni. Azért, mert ahol vannak, ott 5-600 embernek van hely, ők meg néhány ezren vannak. Nem fogják kibírni a telet. Fákat fognak felgyújtani, hogy meleget kapjanak és a helyzet kicsúszik az irányítás alól” – vélekedett egy helyi lakos.

A migráció visszavetette a turizmust, Leszboszra alig érkeznek turisták.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának leszboszi szóvivője szerint is tarthatatlanná kezd válni a helyzet a szigeten. „Ha Európa nem helyez át több menedékkérőt Görögországból, akkor a feszültség tovább fog nőni, ugyanis lehetetlen még több embert bezsúfolni ugyanazokba a táborokba, ugyanabba az infrastruktúrába, és lehetetlen elbírálni a menedékkérelmüket hatékony módon” – közölte Roland Schoenbauer.

A görög kormány illetékese arra panaszkodik, hogy nem győzik a menedékkérelmek elbírálását. „Bírálnak minket Európában, hogy késünk, de ez nem tisztességes. Lassúak vagyunk, de olyan fázisban vagyunk, ahol mindenki menedéket kér, mindenki, tényleg mindenki, és a menedékkérelmek elbírálását el kell végezzük a nemzetközi szabvány szerint” – nyilatkozta Yannis Mouzalas migrációs miniszter.

A menedékkérelmek utánpótlása folyamatos. Ha egy migráns nem fordul a görög hatóságokhoz, akkor automatikusan visszatoloncolják Törökországba az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény értelmében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »