Kevesebbet kell fizetni májustól a földgázért

Kevesebbet kell fizetni májustól a földgázért

Két-három százalékkal csökken a háztartási fogyasztók számára a földgáz ára május elsejétől annak köszönhetően, hogy 6 százalékkal mérséklik az energiaforrás szállítási díját – közölte szerdán Niculae Havrileţ, az Országos Energetikai Hatóság (ANRE) elnöke egy kőolajipari szakmai konferencián.

Gaz_haztartas_szamla_konyha__b

A szakember arról is beszámolt: a belföldi termelésből származó földgáz immár drágább, mint az importtermék, ez pedig a piac automatikus liberalizálásához kellene hogy vezessen. Ilyen körülmények között az elmúlt időszakban megnőtt az importtermék aránya: az országos szinten naponta elfogyasztott körülbelül 15-16 millió köbméter gázból 1,5 milliót, azaz a teljes mennyiség 10 százalékát külföldről vásárolják. „Ez a tendencia kedvező lesz a téli időszakra nézve, hiszen ha most, nyáron olcsóbban vásárolunk külföldről energiaforrást, a hideg idényre megmarad a belföldi termelésű földgáz” – magyarázta Havrileţ.

A Bukaresti Értéktőzsde eközben kedden egy jelentésben arról számolt be, hogy a német E.ON felfüggesztette a Romgaz földgáztermelő vállalattal kötött, a szabadpiacra szánt energiaforrás adásvételére vonatkozó, tavaly szeptemberben megkötött szerződést. A jelentés arra is kitér, hogy a két szolgáltató által kötött más jellegű megállapodás továbbra is érvényben marad.

Frank Hajdinjak, az E.ON Románia vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: meglátásuk szerint az importgáz ára a továbbiakban is csökkenni fog, télre már 10 százalékkal olcsóbb lehet, mint a belföldön előállított energiaforrás. „Ennek nyomán jelentősebb százalékban is csökkenhetne a lakosság számára a földgáz ára, amennyiben a kiszállított mennyiség bizonyos hányadát import tenné ki. Az ANRE döntése értelmében azonban áprilistól csak belső termelésből származó földgázt lehet a háztartási fogyasztóknak kiszállítani, ez a helyzet pedig egészen jövő év márciusáig fennmaradhat” – mutatott rá az E.ON romániai vezetője. 

Egyhamar nem kezdenek kitermelésbe

Leghamarabb 2020-ban kezdhet neki az osztrák OMV és az amerikai ExxonMobil a Fekete-tengerben található földgáztartalék kitermeléséhez, mivel egyelőre nem hoztak végleges döntést a beruházás megkezdéséről – nyilatkozta bukaresti látogatásán Reiner Seele, az OMV vezérigazgatója. „Egyelőre nem készültek el a szükséges tanulmányok, és a partnereinkkel sem egyeztünk meg a pontos stratégiáról. Több időre van szükségünk” – fogalmazott Seele.
A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés meghozatala attól is függ, hogy Románia a továbbiakban milyen adópolitikát folytat, milyen intézkedéseket vezet be, hiszen tudniuk kell, hogy kifizetődő lesz-e a projekt. „A legfontosabb, hogy a törvények ne változzanak két-három évente, minden egyes új kormánnyal, illetve miniszterrel” – magyarázta.
A beruházók a kitermelt energiaforrással a romániai, illetve a Fekete-tengert övező országok piacát látnák el. Arra vonatkozóan, hogy a még csak tervezett, Nord Stream 2 elnevezésű, Oroszországból a Balti-tengeren és Németországon keresztül Ausztriába gázt szállító vezetékkel Romániát is ki tudják-e szolgálni, Reiner Seele elmondta: elvileg lehetséges, de szerinte az országnak nincs erre szüksége, mert földgáz szempontjából gyakorlatilag önfenntartó.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »