Kevesebb pénzük van a milliárdosoknak

Megcsappant tavaly a világ milliárdosainak vagyona, noha Ázsia minden harmadik nap szül egy új milliárdost – mutatja a svájci UBS bank és a PwC tanácsadó cég csütörtökön közzétett tanulmánya.

A tizennégy térségben végzett felmérés szerint a milliárdosok száma 50 fővel, 1397-re emelkedett, de összesített vagyonuk 300 milliárd dollárral, 5100 milliárd dollárra csökkent. Drámai elszegényedésről nem lehet beszélni, egy milliárdosra még mindig 3,7 milliárd dollár jut, igaz tavaly 4 milliárd dollár volt az átlagmilliárdos vagyona. A milliárdosok összvagyonát a nyersanyagárak esése, a dollár erősödése és a családon belüli vagyonátruházások csapolták meg.

Az Egyesült Államokban 5-tel nőtt a milliárdosok száma, 41-en csatlakoztak, de 36-an kiszorultak a klubból. Ázsiában harmadnaponta színre lép egy új milliárdos, egyedül Kínában 80-nal nőtt a számuk. Az ázsiai újmilliárdosok 85 százaléka első generációs.

A felmérés szerint a világ a történelem legnagyobb vagyonátruházása előtt áll, a következő húsz évben 460 milliárdos 2100 milliárd dollár vagyont hagy örököseire. Ez annyi, mint az indiai gazdaság teljes teljesítménye.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »