Kevesebb migráns van Szabadka területén

Kevesebb migráns van Szabadka területén

Mintegy 4000 afganisztáni, pakisztáni, iraki, szíriai és más, háború sújtotta területről érkező migráns és menekült tartózkodik jelenleg Szerbiában, azonban az elmúlt hetekhez képest jelentősen csökkent a számuk Szabadkán, s a becslések szerint körülbelül ezren lehetnek a befogadóközpontban, valamint a kelebiai és a horgosi táborban, jelenti az RTV.

A hidegebb és esős időjárás megnehezíti a menekültek dolgát a szabadkai befogadóállomáson. Többségük több mint egy hónapja ott van, s nem győzik kivárni, hogy átléphessék a szerb-magyar határt. Egy pakisztáni menekült is arról számolt be az RTV-nek, hogy több mint egy hónapja van a központban afganisztáni, szíriai és pakisztáni társaival együtt, s csak arra vár, hogy átengedjék végre a határon.

Az elmúlt két héthez viszonyítva jelentősen csökkent a migránsok száma Szabadkán, a rendőrség adatai szerint pedig a hétvége során mintegy 50 személyt fordítottak vissza Magyarországról Szerbiába.

A migránsok azt mondják, biztonságban érzik magukat Szerbiában, de minél előbb szeretnének átjutni a magyar határon. Erre akár néhány hónapot is várniuk kell, mivel a magyar hatóságok átlagosan naponta 10-15 embert engednek belépni az országba.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »