Kevesebb adóhiányt tár fel a hatóság

Úgy látszik, nem működik olyan hatékonyan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly július, vagyis az átszervezés óta, mint korábban. Erre azokból a számokból lehet következtetni, amelyeket a NAV adatai alapján a Feketelista.hu weboldal készítői közöltek a múlt héten. E szerint a revizorok tavaly közel 18 ezer gazdasági társaságnál összesen 582 milliárd forint hátralékot tártak fel. Közölték azt is, hogy az ellenőrzött magánszemélyeknél 45 millió forint hiányt állapítottak meg.

– Ha a NAV adatai megfelelnek a valóságnak, Vida Ildikó elnök július végi távozása óta katasztrofálisan zuhan a szervezet hatékonysága. 2015 első hét hónapjában az ellenőrzések során napvilágra került adókülönbözet már meghaladta a 423,5 milliárd forintot. Azaz a maradék öt hónap alatt alig 160 milliárd forintot tártak fel – mondta lapunknak egy a hatóság belső ügyeit közelről ismerő forrásunk. Hozzátette, júliusig havonta átlagosan több mint 60 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg az revizorok, nyár óta ez megfeleződött, havi 32 milliárd forint alá zuhant a megállapított adókülönbözet. Mint mondta, ennyire gyenge évet utoljára 2007-ben regisztrálhattak az akkori APEH-ban. Akkor havonta átlagosan 29,8 milliárd forint adótartozás nyomára bukkantak a revizorok.

Akadozó munka, döcögő rendszer

Forrásunk és egy szintén a neve elhallgatását kérő adószakértő szerint a tavaly nyár óta mutatkozó gyengébb számok azt jelzik, hogy az átszervezések miatt lényegében leállt a NAV ilyen jellegű működése. Információnk szerint a nagy sikerként kommunikált elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) vizsgálata is erősen döcög, amióta megyei szintre került a feladat.

Mivel a munka akadozik, nem meglepő, hogy – egy másik adóhivatali forrásunk szerint – egyre többen hagyják el munkahelyüket – önként vagy felsőbb szintű döntés következtében. Ahogy már többször is beszámoltunk róla, a NAV engedélyezett létszáma február 1-jétől 1122 fővel, azaz öt százalékkal csökkent. Úgy tudjuk, idén még egy vagy két leépítés várható, de egyre többen állnak fel önként a megalázóan alacsony fizetés és a rossz munkakörülmények miatt. Korábban megírtuk, egy rendőrségnél dolgozó, középiskolát végzett zászlós többet keres, mint egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, NAV-os megyei osztályvezető, az átlépés mégis tiltott a szervezetek között. Oka lehet az elvándorlásnak az is, hogy a hivatal nem fizet mindig időben. A Magyar Államkincstár honlapján szereplő adatok szerint tavaly decemberben még egymillió forint volt a NAV tartozásállománya, januárra ez 12 millióra ugrott.

A gyenge hatásfokú revizori munka mellett az egyéb tevékenységekben sem teljesít fényesen a hivatal. Úgy tudjuk például, hogy idén még egyetlen vagyonosodási vizsgálatot sem indítottak, holott tavaly még számos ilyet vezényeltek le, s ezek nyomán be is szedtek csaknem 20 milliárd forintot. Természetesen szerettük volna megtudni, hogy mi a helyzet most ezen a téren, de kérdéseinkre még nem érkezett válasz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »