Kevés külhoni magyar regisztrált a kvótareferendumra

Kevés külhoni magyar regisztrált a kvótareferendumra

Viszonylag kevesen regisztráltak eddig a határon túlról az október 2-án, alig több mint egy hónap múlva tartandó magyarországi kvótanépszavazásra – közölte a Magyar Nemzet.

kvotaszavazolap555_b

A napilap a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatokra hivatkozva közölte: augusztus elején a névjegyzékben 261 005, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, tehát külhoni magyar állampolgár szerepelt, mostanra pedig ez a szám 263 940-re emelkedett. Hetente tehát átlagosan alig ezerrel bővül azoknak a határon túli magyar állampolgároknak a száma, akik kérik felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe.

A névjegyzékbe szeptember 17-éig lehet regisztrálni, a szám így még néhány ezerrel emelkedhet. A Magyar Nemzet szerint ez meglehetősen kevés tekintve, hogy mostanra több mint 800 ezer határon túli kapott magyar állampolgárságot, és nagy részük, mintegy 700 ezren választókorúak. Két évvel ezelőtt a névjegyzékben 194 ezer külhoni szerepelt, tehát a 2014-es magyarországi országgyűlési választás óta 70 ezerrel emelkedett a számuk. Közülük több mint 114 ezren Romániában, 29 ezren Szerbiában, 2100-an Németországban élnek.

A napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy a névjegyzék nem frissül automatikusan, mivel a szabály szerint aki regisztráltatja magát, tíz évig a jegyzékben marad, így olyanok is szerepelhetnek a nyilvántartásban, akik már elhunytak. A törlést csak a hozzátartozók kérésére hajtják végre, arról pedig az NVI-nél nem vezetnek külön nyilvántartást, hogy eddig hányan kérték levételüket a listáról. Pedig mindez döntő lehet a kvótanépszavazás érvényessége szempontjából, a referendum ugyanis akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz – jelenleg az érvényességhez 4 136 900 voks szükséges.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »