Kettős jubileumot ünnepeltek a „Notre Dame de Sion” Nővérek Szatmárnémetiben

Kettős jubileumot ünnepeltek a „Notre Dame de Sion” Nővérek Szatmárnémetiben

A „Notre Dame de Sion” kongregáció nővérei romániai közösségük megalakulásának 150. és szatmárnémeti letelepülésük 25. évfordulóját ünnepelték szeptember 9. és 11. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeptember 9-én, pénteken este egyházzenei koncert volt a Kálvária-templomban, szeptember 10-én, szombaton a megyei múzeumban mutatták be a Congregaţia „Notre Dame de Sion” 150 de ani de activitate în Moldova (1866–2016) [A Notre Dame de Sion” kongregációjának 150 éves működése Moldvában (1866–2016) – a szerk.] című, Fabian Doboş által írt könyvet, szeptember 11-én, vasárnap pedig ünnepi szentmisére gyűltek össze az ünneplők a Kálvária-templomban.

A szentmise elején a főcelebráns Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök hálát adott a nővérekért, akik Szatmárnémetiben szolgáltak, különösképp pedig azokért, akik jelenleg szolgálatot végeznek. „Isten áldását kérjük rájuk és a munkájukra. A Szentlélek segítse őket, hivatásuk tisztességben történő megélésében” – imádkozott Schönberger Jenő püspök.

Szentbeszédében a püspök visszatekintett a rend indulására: Theodore Ratisbonne atya 1843-ban alapította a Notre Dame de Sion kongregációt Párizsban. A Szűzanya védelmező kezeibe ajánlotta a nővéreket, kérve, hogy „tegyenek tanúságot az Egyházban és a világban arról, hogy Isten hű maradt a zsidó néphez és ígéreteihez feléjük” (Konstitució 2). Irányt is adott a nővérek útjának és lelkiségének: „Ábrahámhoz hasonlóan járjatok a hit útján, Izsákhoz hasonlóan az önfeláldozásban, Jákobhoz hasonlóan a szolgálatban, Dávidhoz hasonlóan a szorongattások idején és Máriához hasonlóan az alázatban.”

Az alapító Theodore atya sokszor ismételte: „Csak az számít, hogy szüntelenül szeressünk és hálát adjunk. Nem lehet túl nagyon szeretni.” Egyszer a novíciáknak azt mondta: „Azt akarom, hogy a ti szívetek nagyobb legyen, mint a világ. A szeretet lángjában a szív egyre nagyobb lesz, és ez a láng hozzá hasonló lángokat kell, hogy gyújtson.” Erre hív meg minket is Isten, Szűz Márián keresztül – tette hozzá a főpásztor.

A püspök azt is hangsúlyozta, mindannyian Isten akaratát kell, hogy keressük: „A Szűzanyához hasonlóan legyünk mindannyian egyre nyitottabbak az Isten akaratának keresésében és megvalósításában. A hit útján járva, máriás odafigyeléssel mindennap, de különösen a halálunk óráján így szóljon az imánk: magasztalja az én lelkem az Urat!”

A szentmise után a nővérek a templomudvaron találkoztak az örömükben osztozó hívekkel.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »