Kétszázmillióért szerzett luxusautókat a KEF

Kétszázmillióért szerzett luxusautókat a KEF

Több mint kétszázmillió forintért húsz darab felső középkategóriás gépjárművet vásárol a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) – derült ki a tegnap megjelent közbeszerzési értesítőből. Érdekesség, hogy az állami szervezet a járművek többségénél olyan luxusfelszereltséget írt elő, mint az automata sebességváltó, az összkerék-meghajtás. A darabonként több mint tízmillió forintba kerülő járműveket vélhetően a főigazgatóság vezetése használja majd, ám nem világos, miért szükséges húsz autó megvásárlása. A KEF honlapja szerint ugyanis a szervezet vezetősége öt igazgatóból és két főosztályvezetőből áll, így nem tudni, hogy a megrendelt húsz autóból tizenhármat kik használnak majd.

A pályázatot egyébként az állami járműparkot legtöbbször kiszolgáló Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. nyerte el, amely nettó 166 millió, azaz bruttó 210 millió forintért szállítja az autókat. Az ár tartalmazza a gépkocsik forgalomba helyezését, a tartozékok beszerelését, az autók mosását és takarítását, a karbantartást és a garanciális szolgáltatást, továbbá a segítségnyújtást is.

Mint arról lapunk legutóbb beszámolt, a Porsche Hungaria szállította mintegy 700 millió forintért az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére azt a 120 járművet, amelyet a kéményseprők használnak majd.

De a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség által felső és felső-közép kategóriás autókra kiírt tenderét is ez a cég nyerte el.

A vásárlásról érdeklődve tegnap lapunk kereste a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot. Többek közt azt akartuk megtudni, hogy miért szükséges a beszerzés, milyen típusú autókat vesznek, illetve mi indokolja, hogy összkerék-meghajtású járműveket rendeljenek meg, ám lapzártánkig nem kaptunk érdemi magyarázatot a szervezettől. Mindössze annyit írtak megkeresésünkre, hogy dolgoznak a válaszokon.

A főigazgatóság honlapjáról annyi kiderül, hogy mintegy 600 intézmény, valamint 400 önként csatlakozott szervezet – önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, bíróságok – beszerzési igényeit elégíti ki. A minisztériumok részére is a KEF biztosítja a munkakörnyezetet, és az infrastruktúra kialakításához szükséges beszerzéseket.

A szervezet honlapján azt is elmagyarázták, hogy a központosított közbeszerzési rendszer fő célja a közpénz-felhasználás átláthatóságának és nyilvános ellenőrizhetőségének megteremtése. De fontos érvként szerepel az általánosan használt termékek koncentrált beszerzése, a nagymegrendelői pozícióból elérhető megtakarítás, az ellátás biztonságának javítása, továbbá az államháztartás kiadásainak csökkentése.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »