Kétségbeesett ajánlat az MSZP-től

Kétségbeesett ajánlat az MSZP-től

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Sajátos, – vagy ahogy fogalmaztak – nagyvonalú ajánlatot tettek a szocialisták a baloldal többi pártjának az együttműködés reményében. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének bejelentése szerint azzal keresik meg a Demokratikus Koalíciót (DK), az LMP-t, az Együttet, a Párbeszédet, a Momentumot és a liberális pártot, hogy közös listát állítsanak össze, azon pedig mindenki bőven kapna helyet. Az MSZP például – mint a legnagyobb párt – az első száz helyből „mindössze” nagyjából ötvenre tartana igényt, az összes többi az együttműködő pártok között oszlana meg.

Hírdetés

Csakhogy a bökkenő az, hogy több ellenzéki párt, így az LMP, a Momentum, vagy éppen az Együtt, elvi alapon utasítja el az együttműködést a szocialistákkal. Vagyis nagy kérdés, hogy néhány listás helyért cserébe hajlandóak-e feladni eddigi szilárd és számtalanszor hangoztatott álláspontjukat. Molnár Gyula, az MSZP elnöke erre vonatkozó kérdésünkre azt mondta, hogy ők nem a „régi válaszokat” akarják hallani, mert ez most új ajánlat. Érdeklődésünkre azt is hozzátette, hogy az MSZP nem készül „B-tervvel” arra az esetre, ha mégsem jönne össze az elképzelésük.

Az LMP, a Momentum és az Együtt mellett az is nagy kérdés, hogy a DK hogyan reagál. Az MSZP vezetői ugyan nem mondták ki nyíltan, hogy – miként azt Botka László úton-útfélen hangoztatja – nem akarják a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet látni a listán, de határozottan erre utaltak. Botka László például egy székely mondást idézve úgy fogalmazott, hogyha változás lesz a véleményében, akkor azt jelezni fogja.

hirdetés hirdetés hirdetés


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »