Kétharmad nélkül nincs visszaút

Annak, hogy a veszprémi időközin vesztett a Fidesz, sok tanulsága, következménye lehet. Itt és most hármat emelnék ki:

Egyrészt mostantól az ellenzéknek komolyan kell vennie magát. Nincs ugyan túl sok ügy, amihez kétharmad kell, de különösebben alibizni nem lehet. Kiderül persze, hogy van-e olyan párt, vagy pláne képviselő (egyelőre egy is elég), amelyet vagy akit meg lehet venni. De a dolog nemcsak a parlamenti számarányokról szól. Az október óta zuhanó, majd alacsonyabb, de még mindig vezető szinten stabilizálódó fideszes előny a gyakorlatban elfogyott, sőt elég durván átfordult. Átfordult egy olyan körzetben, amely hagyományosan billegő, az aktuális országos győztesre szavazó volt, és a körzethatárok átszabásával pedig enyhén fideszessé vált. Ehhez képest 9% különbséggel nyert az ellenzéki jelölt. Ha a támogató pártok erről sem tudnak lendületet venni, ha ezek után sem lovagolják meg azokat az intézkedéseket, amelyek miatt a Fidesz ide jutott, akkor béke poraikra.

A második, hogy a Jobbiknak mért közvélemény-kutatási második hely, amennyiben valós, nem a Közép-Dunántúlon realizálódik. A választókörzet kisebb falvainak szavazóköri adatai elég érdekesek, és nagyon árulkodók, hogy hogyan is áll a radikális párt a kistelepüléseken.

Hírdetés

A harmadik ügy még messze van, és sok víz folyik le addig a Dunán. Ha nincs kétharmad, már nem buherálható a választási törvény. Az a törvény, amely a Fidesznek negyvenvalahány százalékos eredményre kétharmadot adott egy éve, az országgyűlési választásokon. Ezzel a törvénnyel pedig aki nyer, az nagyon nyer. Erre a szerepre pedig, ha esetleg bedől a Fidesz, jelentkezhet a Jobbik, jelentkezhet a baloldal, vagy akár egy még nem látható formáció is. Most már nem lehet egyedül a Fidesznek visszacsinálni a szabályt, ha szorul a hurok. Persze ha a Jobbik vezet, összeállhat a Fidesz a szocikkal, ha meg a bal, akkor a Jobbikkal. Gyönyörű pávatáncok tanúi lehetünk még, az eddigi köpönyegforgatások szolid véleményváltozásnak tűnhetnek majd azok mellett – ha az első pontban említett lefizetést meg nem oldják addig. A kétharmad nélkül innen nincs visszaút, legalábbis egyedül nincs.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:


Forrás:kard.blog.hu
Tovább a cikkre »