Kétharmad a Liget-projekt mögött

A Városliget használóinak 69 százaléka az Ipsos közvélemény-kutatása szerint egyetért azzal, hogy új, korszerű intézmények kerüljenek a ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik és növelik.

Feitel Balázs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten azt mondta: a 600 fős budapesti, illetve 800 fős városligeti mintán elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Városliget a főváros legnépszerűbb parkja, a budapestieknek mégis csupán 71 százaléka halott az öt éve indult Liget Budapest projektről.

Baán László miniszteri biztos kiemelte: a felmérés bizonyította a tájékoztatás fontosságát.

Hozzátette: a Városliget nemrég zárult tájépítészeti pályázata kiviteli terveinek kidolgozása még zajlik; ez a liget területének 93 százalékát érinti, így ott még nagyon sok változtatási lehetőség is van.

Ligetvédők: blöff a fák átültetésének bejelentése

A Ligetvédők szerint nem több mint blöff a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának bejelentése, hogy egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, és az érintett fákat átültetik – közölte a civil szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A szervezet arra reagált, hogy Sághi Attila a Lokál című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában azt mondta: a Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Úgy fogalmazott: mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül

A Ligetvédők szerint a bejelentésnek “nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van”, és “ez az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek és nem több mint blöff”.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a bejelentés szerint az egészséges fákat nem fogják kivágni, vagyis “előtérbe kerülnek majd azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fának a beteggé nyilvánító szakvéleményt”. Megjegyezték: a beteg és balesetveszélyes fa esetén nem kell fakivágási engedélyt kérni, csak be kell jelenteni.

Hozzátették: az átültetés – ha nyáron végzik – a fa biztos halálát jelenti, elenyésző a sikerrel átültethető fák száma, “de bizonyára jó bevétel lesz a haveri kertészeti cégeknek”. Megjegyezték azt is, hogy nincs értelme a Városliget területén belüli átültetésnek, hiszen az építkezések és közműfektetés nem teszik majd lehetővé a folyamatos gondozásukat, öntözésüket, kímélésüket.

Ha Budapesten bárhová máshová átültetik őket és fél évre rá elszáradnak, elrohadnak, az meg már nem lesz hír – jegyezték meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »