Kétezer migránst mentettek ki a tengerből Líbiai partjainál

MTI nyomán

Mintegy kétezer migránst mentettek ki csütörtökön a Földközi-tengerből Líbia partjainál – közölte a mentéseket végző olasz parti őrség.

Az olasz hatóságok közölték, tizenöt mentőakciót koordináltak az európai határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek és az Európai Unió Sophia elnevezésű tengeri missziójának a közreműködésével. Szerdán több mint 800 migránst mentettek ki a tengerből az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és más civil szervezetek hajói.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az idén már 48 ezer, főként fekete-afrikai országokból származó menekült érkezett Olaszországba. A migránsok befogadását sürgető MSF, a Save the Children gyermekvédelmi és az Oxfam humanitárius szervezet közös nyilatkozatban figyelmeztetett az Olaszországban tartózkodó újonnan érkezettek helyzetének “idomenizálására”. Ezzel a görögországi Idomeni mellett kialakult, nem hivatalos menekülttáborra utaltak, ahol embertelen körülmények között várta több ezer menekült a lezárt macedón határ esetleges megnyitását.

Az AFP beszámolója szerint 2015-höz képest az Olaszországba érkező migránsok helyzete jelentősen megváltozott: az európai határok jóformán lezárultak előttük, az északi olasz határra vezető útvonal mellett pedig megszűntek az őket támogató létesítmények. Ennek tetejébe a menekültügyi rendszer túrterhelt, a hevenyészett táborok pedig egyre csak sokasodnak a mediterrán országban. A civil szervezet közleménye szerint legalább 10 ezer migráns él hevenyészett táborokban, vasúti pályaudvarokon és elhagyatott épületekben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »