Két út a cigánysoron

Romos házak, szeméthegyek, kóbor kutyák, döglött patkányok, orrfacsaró bűz és a közút funkcióját betölteni hivatott sártenger – ez a már-már közhelyesnek számító kép fogad minket, mikor megérkezünk Tiszavasvári legnagyobb, szegregátumnak is nevezett cigánytelepére, a Keskeny és Széles utca elejéhez. A célunk egy nagy riport, első kézből, közvetlen benyomások alapján. Amit tapasztalunk, azt azonban magunk sem gondoltuk volna. 

A Keskeny és a Széles utcából álló telepen mintegy másfél ezer oláhcigány él mélyszegénységben. A kevesebb, mint 13 ezres lakosságú városban mintegy 3200 cigány él, jelentős részük itt. A jelen állapotokhoz vezető folyamatok története sem bővelkedik meglepő fordulatokban: a rendszerváltás után munkahelyek sora szűnt meg, az Alkaloida Vegyészeti Gyárat privatizálták, majd fokozatosan leépítették, a helyiek közül pedig egyre többen maradtak munka nélkül.

A folytatás, illetve a teljes cikk fotókkal, videóval elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: 2010. december 6-án a narancsos többségű magyar törvényhozás elutasította azt a javaslatot, hogy a Szögi Lajos családjának a bíróság által jogerősen megítélt 46 millió forintot a költségvetés állja, mert a gyilkosság börtönbe zárt tettesei képtelenek azt kifizetni. A beterjesztést az országgyűlés 117 igen és 215 nem szavazattal még tárgysorozatba sem vette. Az ellenzéki pártok jelen lévő képviselői támogatták a javaslatot, ám a kormánypárti frakció tagjai – 8 igen és 11 tartózkodó szavazatot leszámítva – nemmel voksoltak. Szögi Lajos családja nem érdemelt kárpótlást, mert Szögi Lajos „csak” egy rendes, megbecsült, köztiszteletben álló magyar volt.” (Részlet a Narancsos korrektség című írásból) A hat roma áldozat családjai 70 millió forint kártérítést kaptak…

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »