Két új központi kórház épülhet a fővárosban

Legalább egy, de akár két új kórház is létesülhet Budapesten – tudta meg a Magyar Idők. Eközben az egészségügyért felelős államtitkár az Origónak adott interjújában arról nyilatkozott, hogy mindenképpen lesznek fővárosi szuperkórházak. Szavai szerint legalább három ilyen intézmény kell, ahol az év minden napján, minden ellátási szinten van felvétel.

Emellett rendet kell vágnunk a budapesti ügyeleti ellátásban: a mentőknek ma több mint ötvenoldalas eljárási rendet kell ismerniük, hogy tudják, kit hova kell vinni, ha beteggel futnak össze az utcán – tette hozzá. Ónodi-Szűcs Zoltán ezzel megerősítette lapunk korábbi információját, amely szerint legalább három sürgősségi centrum lesz a fővárosban.

A Magyar Idők úgy tudja: ezek az Egyesített Szent István, Szent László Kórház, a Honvédkórház és a Szent János Kórház köré épülnek. Az egészségügyért felelős államtitkár az Origónak konkrét intézményeket nem nevezett meg. Úgy fogalmazott: Észak- és Dél-Pesten mindenesetre számolnak egy-egy mamutintézménnyel, és legalább egy nagyobb beruházással a budai oldalon.

A politikus szerint Budán két főkórháznak is lenne jogosultsága: egy központi intézménynek, ami Északkelet-Dunántúlt is ellátja, hiszen az itt lakók a BAH-csomópont környékén érik el Budapestet, és egy másik központnak, ami a közép-budai-hegység kapacitását, az ott élő betegek igényeit is lefedi.

A szakember elismerte, hogy a leírás ráillik a Déli pályaudvar és a Testnevelési Egyetem felszabaduló területeire, de hangsúlyozta, hogy a jelenlegi várostervezési trend szerint minden ilyen, szabaddá tett zónát parkosítani kell.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »