Két tucat fecskefészkeket vertek le a makói vasútállomáson

Körülbelül húsz molnárfecskefészket vert le valaki szombat virradóra a makói vasútállomás épületéről.
Az épületen maradt még nagyjából húsz fészek.

A fészekaljukat vesztett madarak rémülten keringenek egykori lakóhelyük körül, írja a Délmagyar.hu.
A vasúttársaság sajtóosztálya arról tájékoztatta az oldalt, hogy a helyi állomásfőnökség értesült az esetről, de nem tudják, ki okozta.

A közleményben az áll, a MÁV saját munkavállalói, közfoglalkoztatottai nem felelősek az esetért. A fészkek alatt az ürüléket rendszeresen takarítják a dolgozók.

18 óra után az állomást bezárják, de ezt a részt nem lehet teljesen lezárni, így bárki a fészkek közelébe mehetett.  

Az ügyben feljelentés nem érkezett a megyei rendőr-főkapitányságra.

A vasútállomásnál fészkelő molnárfecske védett madár, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Félgömb alakú fészkét sárból, növényi részekből és tollakból építi, elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. A költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart, ez idő alatt akár kétszer-háromszor is költenek.

Egy fészekaljban általában 4-5 tojás van.

A molnárfecskék hazai állományát 100-200 ezer párra becsülik, populációjuk 65 százalékkal csökkent 1999–2009 között Magyarországon – ezt az aggasztó eredményt mutatta ki Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elemzése.

Más fecskefajok is fogyóban vannak: a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent ugyanezen idő alatt.

Ha ez folytatódik, 2020-ra a fecskeállomány kipusztulhat Magyarországról. A jelenség oka a szakemberek szerint a környezetszennyezés, a felelőtlen hulladékgazdálkodás, az állattartás összeomlása és a fészkek gyakori leverése.

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »