Két terrorista Kiskőrösön várta a szervezőt

Két terrorista Kiskőrösön várta a szervezőt

Salah Abdeslam nem csupán a Bataclan színházban 2015. november 13-án elkövetett, több mint száz halálos áldozatot követelő mészárlás elkövetőit vitte Magyarországról Belgiumba – tudta meg a Magyar Idők.

Értesüléseink szerint a párizsi terrortámadások logisztikai kivitelezője a merényleteket megelőző időszakban első ízben 2015. augusztus 30-án járt hazánkban. Ekkor Kiskőrösről egy BMW-vel két további terroristát, Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot fuvarozta el, akik egy erdős területen egy előre meghatározott GPS-koordinátán több napon át vártak rá. Bilal Hadfi a Stade de France stadionnál követett el öngyilkos merényletet, míg Chakib Akrouh a párizsi kávézók helyiségeire nyitott tüzet. Akrouh november 18-án egy rendőri rajtaütés során robbantotta fel magát.

A magyar rendvédelmi szervek kiderítették, hogy Bilal Hadfi és Chakib Akrouh 2015. augusztus 25-én illegálisan lépték át a magyar határt. Miután Kiskőrösre érkeztek, első útjuk egy telefonszaküzlethez vezetett, ahol magyar mobil-előfizetéseket vásároltak. Az általuk használt mobilok egyikét az erdőben hagyták, amit a terrorelhárító szakemberek meg is találtak. A készülék adatai alapján megállapították, hogy a terroristák mozgását az Iszlám Állam szíriai központjából irányították. Salah Abdeslam kizárólag az ezen az útján használt belga hívószámú mobilon tartotta a kapcsolatot társaival.

Tegnapi számunkban közöltük, Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon a terrorcselekményeket megelőző időszakban. A rendvédelmi szervek megállapították, hogy Abdeslam harmadik útján, 2015 szeptemberében egy Rákóczi úti hotelben szállt meg, ahol megtalálták a belga tartózkodási engedélyének fénymásolatát is. Kiderült továbbá, hogy egy Audi A6-ossal ő vitte el Magyarországról azt a három férfit, akik a párizsi Bataclan színházban válogatás nélkül lőtték az embereket. A 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai származású Samy Amimour, valamint a 23 éves, marokkói származású Foued Mohamed-Aggad hamis szír útlevéllel érkezett a szerb–magyar határon át Budapestre. A három férfi hét napig egy zuglói hotelben húzta meg magát, gyakorlatilag el sem hagyták a szobájukat. Abdeslammal történő találkozójuk előtt 1000 eurót vettek fel a Keleti pályaudvarnál egy közismert pénzátutalási rendszeren keresztül.

A Magyar Idők információi szerint egyedül Abdeslam hét terroristát szállított Magyarországról Brüsszelbe. Ő maga a Stade de France stadionnál elkövetett merényleteknél vezette a terroristák autóját. Bár Abdeslam robbanómellényt viselt, az utolsó pillanatban mégis az életet választotta, majd hosszú hónapokig bujkált. 2016. március 18-án fogta el a belga antiterrorista-kommandó Brüsszel Molenbeek negyedében, nem messze szülei házától. A férfi belga születésű, ám francia állampolgár. Szülei Észak-Marokkó egy kis településéről származó bevándorlók. Két testvére van, Ibrahim és Mohamed. A család az 1960-as évektől él Belgiumban, a francia állampolgárságot még akkor szerezték meg, amikor Algériában éltek.

Tragikus éjszaka

2015. november 13-án összehangolt terrortámadást hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei Párizsban késő este; 130 ártatlan ember vesztette életét, 368-an megsebesültek. Három öngyilkos merénylő a nemzeti stadion, a főváros északi részén található Stade de France közelében robbantotta fel magát, miközben a francia és a német labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzése zajlott. A merénylőkön kívül itt egy ember halt meg. Ezzel egy időben a belvárosban három fegyveres férfi adott le lövéseket különböző éttermek és bárok vendégeire, az egyik merénylő végül felrobbantotta magát a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban. A másik kettő megszökött, ők öt nappal később egy rendőrségi rajtaütés során haltak meg.

Ezekben a támadásokban 40 ember vesztette életét. A legsúlyosabb támadás a Bataclan nevű szórakozóhelyen történt, ahol az Eagles of Death Metal nevű amerikai rockegyüttes adott koncertet. Az 1500 férőhelyes koncertterem megtelt rajongókkal. Ott is három, robbanóövet viselő férfi ámokfutásáról számoltak be a támadást túlélők. A merénylők halomra lőtték az embereket, miközben azt kiáltották: Allahu Akbar (Isten a legnagyobb). A húsz percig tartó ámokfutásnak a rendőrök kiérkezése vetett véget. A támadók ekkor túszokat ejtettek, a kommandósok két órával később rohamozták meg az épületet. A támadókat lelőtték vagy felrobbantották magukat. Itt 89 ártatlan ember vesztette életét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »