Két országban is kormány távozását követelik

Két országban is kormány távozását követelik

A koszovóiak a szerbekhez, a boszniai szerbek pedig az oroszokhoz nem akarnak közeledni. Mindkét országban hatalmas tüntetésekkel követelték a kormány távozását azok, akik szerint a jelenlegi vezetésük elárulja és szakadékba vezeti a lakosságot a külpolitikai alkukkal.

A koszovói tüntetők a függetlenségüket féltik és a pristinai kormány távozását követelik, mert engedményeket tett a szerbeknek, az Európai Unióhoz való közeledés érdekében. A kabinet EU-s nyomásra beleegyezett, hogy a 2008-ban Szerbiától elszakadt ország északi részén élő szerb kisebbség maga döntsön költségvetési kérdésekben – sőt, akár Belgrádból érkező pénzeket is felhasználhasson. „Azért gyűltünk össze a Szkander bég sugárúton, hogy lemondassuk a kormánykoalíciót. Ez a kormány megsértette a koszovói alkotmányt” – mondta az egyik ellenzéki tüntető.

Önállóságért küzdenek a boszniai szerbek is, akik nem akarnak oroszpárti vezetést a közösségüknek. A Boszniai Szerb Köztársaság jelenlegi kormánya azt akarja, hogy Bosznia ne közeledjen tovább az Európai Unióhoz – a tüntetők szerint ez azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin kezére játszanák az országot. Az ellenzéki demonstrálók között felszólalt a háborús bűnökért elítélt Radovan Karadzic lánya is. „Sem tegnap, sem ma, sem holnap nincs miért szégyenkeznünk és büszkék lehetünk mindenre, amit tettünk. Van miért harcolnunk és van mit hagynunk a következő nemzedékekre” – fogalmazott Sonja Karadzic.

Pár utcával távolabb kormánypárti tömeg vonult fel, Putyin-képekkel. „Az a gond, hogy a testvéreink most a túloldalon tüntetnek, pedig ők is részt vettek a Boszniai Szerb Köztársaság alapításában, most pedig ellene vannak, pedig ettől függ a létezésünk” – mondta egy kormánypárti tüntető.

A rendőrségnek végül sikerült megakadályoznia, hogy a két tábor összecsapjon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »