Két migráns felgyújtotta magát a görög-macedón határnál

Két migráns felgyújtotta magát a görög-macedón határnál

A görög-macedon határon ma felgyújtotta magát két migráns, tettükel a határzás ellen kívántak tiltakozni. Sajntóértesülések szerint egyiküket biztosan kórházba szállították.

 

Az eset az idomeni menekülttáborban történt, ahol több mint 12 ezer illegális bevándorló tartózkodik, annak ellenére, hogy a görög kormány arra kérte őket, hogy a környező táborokba költözzenek át.

 

A görög katonaság ugyanis több kisebb menekülttábort hozz létre a nyugat-balkáni útvonal lezárását követően Görögországban rekedt migránsok számára.

 

Forrás: Reuters.com

 

Görögországban körülbelül 45-50 ezer migráns torlódott fel összesen, akik többnyire Macedónián keresztül szerettek volna bejutni az EU területére. Görögország kezdeten alig tett valamit az EU határainak védelme érdekében, csak az első EU-Törökország csúcsot követően történt előrelépés, leginkább a török álláspontnak köszönhetően (aki 6 milliárd euró, vízummentésség és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása ellenében hajlandó volt megakadályozni a migránsáradatot).

 

Görögország egyébként az EU által erre a célra kialakított keretéből több százmillió eurót kaphat a migránsok ellátására.

 

Szakértők szerint hamarosan érezhető lesz, hogy a migránsok új útvonalakon akarnak majd Európába jutni, ezek közül a legvalószínűbb az olasz partok felőli bevándorlás forgatókönyve, vagyis az Égei-tenger mellett a Földközi-tenger védelme is a Frontex (Európai Unió Tagállamainak Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség) prioritásai közé kerül.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »