Két hetet adtak a kormánynak, különben jön az újabb sztrájk

Két hetet adtak a pedagógusok a kormánynak, hogy újratárgyalják az oktatás anomáliáit, különben újabb munkabeszüntetésbe kezdenek – erről ma döntöttek pedagógus szakszervezetek és civil egyesületek. Az első sztrájkot már biztosan megtartják, holnap úgy 250 iskolában nem lesz tanítás reggel 8 és 9 óra között. Közben a szülők is tiltakozó akciót terveznek a hétre, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.

Zárt ajtók mögött egyeztettek az egyik fővárosi iskolában a pedagógus szakszervezetek és a civil egyesületek a szerda reggeli sztrájkról. 250 iskola jelezte, hogy csatlakozik. A megmozdulást szervező Pukli István is részt vett a tárgyaláson, de végül nem ő állt a sajtó elé.

A Civil Közoktatási Platform újabb kéthetes türelmi időt adott a kormánynak arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek az érintettekkel: „A CKP a kormánnyal 12 fontos pont megtárgyalása ügyében kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez, ez a 12 pont már március 15-én is elhangzott, és ez azért nem tűr halasztást, mert a 2016-os tanév előtt erről igent vagy nemet kell adni a kormánynak” – közölte az ülést követően Puskás Aurél, a platform szóvivője.

Az említett 12 pontot a március 15-i tüntetésen a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára ismertette. Benne van a tananyag csökkentése csakúgy, mint a tanárok kötelező óraszámának mérséklése és a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítása.

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért nevű Facebook-csoport továbbra is kiáll a tanárok mellett. Egyik tagjuk a Hír TV-nek azt mondta: tiltakozásokat szerveznek, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra.

„– Lehetnek olyan akciók is, amikben munkajogi szempontból pedagógusok nem vehetnek részt, de a diákok részt vehetnek esetleg.
– Elárul egyet, kettőt, vagy ez még titok?
– Legyen ez még homály, annyit elárulok, hogy a legközelebbi egy héten belül egy kicsi, de ütős akció lesz”

– mondta Krasznai Gábor.

A szülők legutóbb február 29-én demonstráltak, akkor arra buzdították egymást, hogy ne vigyék aznap iskolába gyerekeiket, így álljanak ki a tanárok követelései mellett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »