Két hét haladékot kapott az adós lakópark

Két hét haladékot kapott az adós lakópark

Mától le akarta állítani a szolgáltató a csepeli Rákóczi Liget Társasházban (RLT) a távhűtést, míg a melegvíz-ellátást a reggel 6 és este 22 óra közötti időszakra korlátozta volna. Múlt pénteken azonban – Németh Szilárd országgyűlési képviselő közbenjárására – két hét haladékot adott az együtt mintegy 100 millió forinttal tartozó ügyfeleinek. Ezalatt Németh Szilárd közreműködésével kell megoldást találni a kilenc éve húzódó, vitásból peressé vált ügyben a több száz lakásból álló RLT és a Főtáv Kiserőmű Kft. között. „Ha nem sikerül, a korlátozás addig él, amíg meg nem tudunk állapodni a lakóközösséggel” – közölte a Világgazdasággal a társaság ügyvezetője, Péterffy Attila.

Formálisan a történet egyszerű. A lakópark 2008-ban közüzemi szerződést kötött az akkor még Csepeli Hőszolgáltatónak (CSHSZ) nevezett társasággal. Eszerint a CSHSZ a megállapodott áron hővel és meleg vízzel látja el a lakásokat, és hűti is őket. Az RLT ezt a szerződést megszegte, mert indokolatlanul magasnak ítélte a fizetnivalót, például az alapdíjat. Bár több lakó ennek ellenére is arról tájékoztatta a szolgáltatót, hogy pontosan, számla szerint fizet, ezt a szolgáltató nem tudja figyelembe venni, mert nem velük, hanem a lakópark egészével szerződött. Mivel pedig a lakóparkban hosszú ideig számos eladatlan lakás is volt, amelyek után senki nem fizette a számlát, az RLT-nek adóssága keletkezett.

Forrás: MW

A vitában az elsőfokú bíróság már 2012-ben a CSHSZ-nek adott igazat, az RLT-t pedig 50,8 millió forint díjhátralék és 1,1 millió perköltség kifizetésére kötelezte. Bár ezt az ítéletet 2014-ben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, a megismételt, 2016 végi eljárás elsőfokú ítélete is a Főtáv Kiserőműnek adott igazat. Ekkorra az alperes alapdíjtartozása 95,6 millióra nőtt, és 4,5 millió lett a fizetendő kamat és a perköltség.

A végső szót a Fővárosi Ítélőtáblának múlt pénteken kellett volna kimondania, de a másodfokú ítéletet szeptember 8-ra halasztották, mert az RLT a perben jogi képviselő nélkül maradt. A per elhalasztásától egyébként a szolgáltatás még korlátozható. „Cégünk közpénzzel gazdálkodik, ezért nem lehet a végtelenségig türelmes a nem fizető ügyfelekkel szemben” – érvelt Péterffy Attila.

Előzőleg a Főtáv Kiserőmű többször is megpróbált megállapodni az RLT-vel, például többévi részletfizetést és a tőketartozás kamatainak elengedését kínálta. A lakóparknak is volt ajánlata, amelyben (egyéb igények mellett) 30 százalékos alapdíjcsökkentést kért. Egyszer sem találták meg a közös nevezőt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »