Két fehér lepedő – Magazin-ajánló

Két fehér lepedő – Magazin-ajánló

Bérnővérek a magyar egészségügy összeomlása ellen. Lőrincz L. László-interjú. Csicskasors Magyarországon: ezrek rabszolgasorban. Történészvita a csendőrségről. Szombaton Magazin.

– Hogyan lehet 24 órát felelősségteljesen végigdolgozni?
– Rengeteg kávéval. Ideális esetben nem rohangáljuk szét az őrzőt. Van egy pozícióm, amikor a monitorokat nézve a lábamat pihentetni tudom. Tizenhat óránál érzem, hogy elnehezül a fejem, szédülök, na akkor egy óriási adag kávéval frissítem magam.”
(Varga Attila: Két fehér lepedő)

Ez csak egy idézet a sok izgalmas riportból. Magyar Nemzet Magazin – keresse minden hétvégén az újságárusoknál!

Fotó: Hendrik Schmidt / MTI / EPA

Béremelést kaphat hamarosan az egészségügyben dolgozók jelentős része. Utolsó utáni pillanatban jött a kormányzati ígéret: ha nincs érdemi változás, rövidesen tényleg alig maradhat itthon szakszemélyzet, olyan elhivatott szakember, aki infúziót köt be, etet, mosdat, ágytálat cserél. Most még a havonta négyszáz órát dolgozó, kórházról kórházra ingázó bérnővéreknek köszönhető, hogy nem omlott össze a rendszer.

A napokban ünnepelte hetvenhetedik születésnapját az eladott könyveinek példányszáma alapján legnépszerűbb kortárs magyar író, Lőrincz L. László. Az eredetileg orientalista tudós író patikamérlegen méri a tudományt regényeiben, mert elsősorban az olvasóknak, és nem a szakmának vagy az utókornak ír.

A héten véget ért a tanítás az ország iskoláiban, ez lehet az első hétvége, amikor tömegek indulhatnak a fürdőhelyekre. Körülnéztünk, mi várja őket a Balatonon.

Egy friss felmérés szerint Magyarországon húszezernél is többen vannak, akik a modern kori rabszolgaság valamilyen formájának az áldozatai. A csicskáztatottak és prostitúcióra kényszerítettek az esetek többségében a szegénység, a félelem és a lelki traumák miatt nem mernek kilépni helyzetükből.

Az egykori magyar királyi csendőrség ma élő tagjait jószerével két kézen meg lehet számolni. A háború, az üldöztetés és a testület megszűnése óta eltelt idő könyörtelenül megrostálta soraikat. A százkettedik évében járó Sárai-Szabó Károly egykori csendőr őrmester egyike a testület utolsó utolsó tanúinak.

A városi zsivaj elől menekültek, egy kis zsákfalut találtak. Bár nem költöztek oda, néhány nagyvárosi család szerelmévé vált az a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község, amelyért mindent megtesznek. Tornabarakony az ő idegsimítójuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »