Két évig tarthatja az MNB az alacsony alapkamatot

Londoni pénzügyi elemzők szerint két évig is a jelenlegi 0,90 százalék körüli szinten hagyhatja alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Még úgyis, hogy a kormány béremelési szándéka, az adó- és járulékcsökkentések középtávon valószínűleg növelik az inflációs nyomást.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerdán ismertetett helyzetértékelése szerint az MNB nem akarja, hogy a 310 forint/eurós árfolyamnál erősebb legyen. Még úgy sem látnak esélyt a változásra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben elmaradt a jegybanki várakozástól, írja az MTI.

A ház szerint ebben a helyzetben a legvalószínűbb enyhítési eszközök között van a devizaswap-műveletekkel próbálkozik majd az MNB. Emellett arra van esély, hogy három hónapos jegybanki betéti eszközben elhelyezhető kereskedelmi banki likviditástömeg felső összeghatárát lecsökkenti a jelenlegi 900 milliárd forintról.

A JP Morgan londoni elemzőinek szerdai előrejelzése szerint ugyanakkor az MNB legalább 2018 közepéig, de valószínűsíthetően inkább 2018 végéig fenntartja a 0,90 százalékos alapkamatot, jóllehet a béremelésről a kormány és a szociális partnerek között e héten létrejött megállapodás akkor már várhatóan felfelé ható nyomást gyakorol az inflációra. A ház várakozása az, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésben emelni fogja a jövő évi bérnövekedésre szóló prognózisát.

A JP Morgannél úgy sejtik, hogy a jegybank nem változtat önhatalmúlag a kamaton, pláne nem a 2018 tavaszán esedékes parlamenti választásokig. Ha szükségessé válik a monetáris szigorítás, az MNB azt várhatóan más eszközökkel, például a kamatfolyosó kiigazításával vagy a betéti eszközben elhelyezhető banki likviditás felső határának eltörlésével oldja meg – jósolták a JP Morgan szakértői.

A Capital Economics monetáris tanács szerintvalószínűtlen, hogy a magyarországi infláció a következő két évben az MNB 3 százalékos központi céljának közelébe kerül. De túl optimistának tartják a GDP 3 százalékos növekedési becslését is. Különös tekintettel a várakozásnál lassabb harmadik negyedévi növekedésre.

A Capital Economics véleménye szerint mindemellett az euróövezeti jegybank (EKB) is valószínűleg további gazdaságösztönző monetáris enyhítést alkalmaz. A ház ebben a környezetben lát mozgásteret a magyarországi monetáris kondíciók szerény lazítására, és ennek alapján azzal számol, hogy 2017 első felében 0,30 százalékponttal 0,60 százalékra csökken az MNB alapkamata.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – londoni befektetési részlegének hasonló érvelésre alapozott jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB jövőre 0,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »