Két év után jártak először külföldiek az Everesten

A külföldi expedíciók közül két brit és egy mexikói hegymászó ért fel elsőként csütörtökön a Mount Everest csúcsára a nepáli oldalról, ők az első külföldiek, akik két év után feljutottak a világ legmagasabb csúcsára – közölték nepáli illetékesek.

A három külföldi, Kenton Cool, Robert Richard Lucas, valamint David Liano Gonzalez három nepáli serpa vezetésével jutott fel a 8850 méter magas hegycsúcsra kora reggel, és már leereszkedőben vannak – mondta a nepáli hegymászószövetség vezetője, Ang Tshering.

A 42 éves Cool 12. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. A 36 éves Gonzalez is 12-szeres sikeres csúcshódító, ő az, aki hat szezonban mind a nepáli, mind a kínai oldalról feljutott a Mount Everestre.

Kilenc nepáli serpa már szerdán felért a Mount Everest csúcsára, a serpák a külföldi hegymászóknak segítenek eszközeik szállításában, a mászókötelek rögzítésében a jeges, sziklás, meredek hegyi lejtőkön.

Sokan követhetik őket

Idén 289 külföldi hegymászó kapott engedélyt arra, hogy meghódítsa a Mount Everestet. Ez mintegy 20 százalékkal kevesebb a korábbi évek átlagánál a szövetség adatai szerint. A következő napokban mintegy százan indulnak csúcstámadásra.

Tavaly évtizedek óta először nem mászott fel senki a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsára, mivel a hatóságok kénytelenek voltak lefújni a tavaszi mászószezont a Himaláját április 25-én sújtó katasztrofális földrengés miatt. Tizennyolc hegymászó és serpa vesztette életét a mintegy 8900 ember halálát okozó földrengés előidézte óriáslavina alatt. 2014-ben 16 serpát ölt meg egy lavina az alaptábor fölötti hegyvidéken.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »