Két év felfüggesztett és közmunka Uioreanunak

Két év felfüggesztett és közmunka Uioreanunak

Két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta csütörtökön alapfokon a kolozsvári táblabíróság Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét bizalmas adatok felhasználására való felbujtás miatt.

uioreanu8_bHorea Uioreanu (archív felvétel)

A 2014 májusa és decembere között előzetes letartóztatásban tartott, tavaly április óta hatósági felügyelet alatt álló liberális politikusnak ugyanakkor a nem jogerős ítélet szerint 70 nap közhasznú munkát is végeznie kell a kincses városi polgármesteri hivatalnál vagy valamely karitatív szervezetnél, emellett 25 ezer lej perköltség kifizetésére is köteles.

A két képviselői mandátumot is letöltött, 2012-ben tanácselnökké választott Uioreanut abban találták vétkesnek, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy volt munkatársától információkat kért és kapott az ellene zajló bűnvádi eljárásokról.

A politikus felbujtása nyomán Anca Elena Albu, a SRI Kolozs megyei kirendeltségének altisztje 2013-ban és 2014 első felében bizalmas adatokkal látta el a hírszerzés és a korrupcióellenes ügyészség által megfigyelt Uioreanut, aki a szolgáltatás ellentételezéseként megígérte Albunak, hogy elősegíti a külügyi hírszerzésnél (SIE) való elhelyezkedését.

Ezzel egy időben az 56 éves politikus ellen zajlik egy másik büntetőper is a kincses városi törvényszéken. Ebben folytatólagosan elkövetett korrupcióval, csúszópénz elfogadásával, okirat-hamisítással és pénzmosásbeli bűnrészességgel vádolja a DNA Uioreanut, aki a vádirat szerint több százezer lej csúszópénzt kapott Vasile Pogăcean és Ioan Bene üzletemberektől, akiknek önkormányzati megrendeléseket biztosított.

Horea Uioreanu a vállalkozók cégeinek juttatott önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt az ügyészség szerint. Az ügyben az üzletemberek ellen is megtörtént a vádemelés.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »