Két és félmilliárdos kárt okoztak a költségvetésnek

Két és félmilliárdos kárt okoztak a költségvetésnek

Több milliárdos adócsalást leplezett le a NAV. A munkaerő-kölcsönzésre épülő budapesti bűnszervezet két és félmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek, mert nem fizetett áfát, és a készpénzben felvett pénz egy részét adózatlan munkabérként borítékban osztotta ki.

A bűnszervezet titkos irodát tartott fent, és profi, külföldi szerverről működő informatikai hálózat kiépítésével próbálta elrejteni fekete könyvelését. Az adóhatóság nyomozói több százmillió forint értékben foglaltak le ingatlanokat és készpénzt. Az ügynek 20 gyanúsítottja van, öten – köztük a bűnszervezetet irányító házaspár – előzetesbe került.

„A bűnszervezet szigorú alá-fölérendeltségi viszonyban működött. Egy házaspár és két férfi irányította, a további szerepek is tisztázottak voltak: végrehajtók, pénzfelvevők is dolgoztak nekik. Volt, aki a munkaerő-igényeket hangolta össze vagy a beosztásokat intézte. Főként őrzés-védelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatok ellátására szerződtek. Hogy megspórolják a munkavállalók után fizetendő adókat és járulékokat, egy cégláncolatot hoztak létre. Összesen 1,6 milliárd forintot spóroltak több mint ötezer munkavállalón, és 870 millió forint áfát csaltak el” – tájékoztatott Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »