Két és fél milliárd eurós hiánnyal számol a 2017-es költségvetés tervezete

Szlovákia állami költségvetésének tervezete a jövő évben 2,426 milliárd eurós hiánnyal számol – közölte a pénzügyminisztérium hétfőn Pozsonyban.

 

A tárca 14,399 milliárd eurós bevétellel és 16,825 milliárd eurós kiadással számol. A tervezett hiány összhangban van a szlovák kormány 2016-2019-es évekre kidolgozott és elfogadott stabilizációs programjával, amely a jövő évi költségvetési deficitet a bruttó hazai termék (GDP) 1,29 százalékában állapította meg. A stabilizációs program szerint 2018-ban a költségvetési hiánynak a GDP 0,44 százalékára kellene csökkennie, míg 2019-ben már 0,16 százalékos (GDP) többlettel számol a program.

 

A költségvetés pénzügyi célokat követ, a hiányokat a legközelebbi évekre elfogadott stabilizációs program határozta meg, a meghatározott költségvetési hiányt betartottuk – mondta Peter Kažimír pénzügyminiszter a TASR hírügynökség jelentése szerint az érdekegyeztető tanács hétfői ülése után Pozsonyban újságíróknak.

 

A jövő évi költségvetési tervezetet most megvitatják a koalíciós pártok, és Peter Kažimír szerint néhány hét alatt meg kellene állapodni a végleges számokról. A kormánynak október 15-ig kellene jóváhagynia a tervezet, majd azt a parlament elé terjesztik. A pénzügyminisztérium új prognózisa szerint az idei évben a gazdasági növekedés 3,2 százalékos lehet, amely jövőre 3,7 százalékra gyorsul.

 

MTI
kép: cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »