Két drukkert is megkéseltek

Két drukkert is megkéseltek

Késsel támadtak egy belga és egy francia drukkerre a lyoni szurkolói zónában a Franciaország–Albánia mérkőzés alatt. Az egyik férfi a combján, a másik a fenekén sérült meg. A rendőrség szerint az albán szurkolók támadtak. Közben tovább hergelik egymást az angolok és az oroszok is. A rendőrség tegnap 36 randalírozó brit szurkolót vett őrizetbe Lille-ben.

Lille-ben játszott egymással Oroszország és Szlovákia, ám a brit szurkolók is megjelentek a helyszínen, dacára annak, hogy a háromoroszlánosok csütörtökön 30 kilométerrel arrébb, Lensban lépnek pályára.  A szerda délutáni orosz–szlovák meccs előtt összetűzések alakultak ki a városban. A rendőrök könnygázzal oszlattak.

A verés a mérkőzésen is folytatódott, igaz ott szabályos keretek között. Szlovákia ugyanis 2-1-re legyőzte Oroszországot. „Tökéletes volt a hangulat. Úgy játszottunk, ahogy elvártuk. Persze igen nehéz mérkőzés volt, de szerencsére nyertünk. Az utolsó tíz perc nagyon nehéz volt, majdnem sírva fakadtunk, de nyertünk, szóval ünnepelni fogunk” – mondta André, egy pozsonyi szurkoló.

Ünnepeltek is. Míg a szlovákok a győzelemmel és a további esélyekkel, addig az oroszok az angolokkal voltak elfoglalva a lille-i utcákon. Könnygáz és hanggránát repült a lille-i estében. Így próbálták a francia készenléti rendőrök megakadályozni és visszaszorítani az angol szurkolókat. Mintegy 200-an gúnyolták, provokálták az oroszokat, és palackokat dobáltak.

Az angolok nem sokkal éjfél után az Albánia felett aratott 2-0-s francia győzelmet ünneplő helyiekre rontottak, így újból a hatóságok beavatkozására volt szükség a lecsillapításukra. Több tucat angol szurkolót vettek őrizetbe a hatóságok.

Külügyi szintre emelkedett a folyamatos futballhuliganizmus. A francia külügyminiszter emlékeztetett, hogy a szurkolók nagy része a futball miatt érkezett Franciaországba, és nem a balhé miatt. „Az orosz és az angol szurkolókat a francia rendőrség ugyanúgy kezeli, mint a franciákat. A nagy többségük úgy viselkedik, ahogy a szurkolóknak kell, de sajnos sokan rosszul viselkednek több ok miatt, és erőszakossá váltak. Nem polemizálni szeretnék, vagy ujjal mutogatni egyik vagy másik nemzetre, néha a francia szurkolók is így viselkednek, de a szabályokhoz ragaszkodni kell, és ezt elvárjuk másoktól is. Az ilyen erőszak teljesen elfogadhatatlan, ezeket az embereket a nemzetközi törvények szerint kezeljük” – fogalmazott Jean-Marc Ayrault.

Provokációnak nevezte az orosz külügyminiszter a folyamatos szurkolói összecsapásokat. Szergej Lavrov szerint az angol szurkolók hergelik az oroszokat, pirotechnikai eszközöket visznek be a stadionokba. „Ugyanakkor nem mehetünk el amellett a tény mellett, amelyeket megpróbálnak elfeledtetni, vagyis egyes országok szurkolóinak teljesen provokatív viselkedését. Talán látták önök is azokat a szörnyű felvételeket a tévében, amelyeken az orosz zászlót tapossák, és válogatott szidalmakat ordítanak az orosz politikai vezetésről és sportolókról. Az világos, hogy ököllel reagálni erre nem megengedett semmilyen helyzetben sem, de figyelmen kívül hagyni a provokátorokat, akik folyamatosan válsághelyzetet akarnak teremteni, elfogadhatatlan” – nyilatkozta az orosz tárcavezető.

Mind Oroszországot, mind pedig Angliát a kizárás fenyegeti. Az orosz szövetséget az UEFA 150 000 euróra büntette a marseille-i összecsapások után, és felfüggesztett kizárást is kiosztott az oroszoknak. A nemzetközi szövetség akkor azt mondta, ha még egyszer balhéznak az oroszok, kizárják őket a kontinenstornáról, a fenyegetést még nem váltották be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »