Készültségben a sportvilág – Nem hagyják veszni az Eb-t

Készültségben a sportvilág – Nem hagyják veszni az Eb-t

Fokozott biztonsági intézkedések közepette rendezik meg vasárnap Kolozsváron a Románia–Spanyolország barátságos labdarúgó-mérkőzést – közölte Răzvan Burleanu, a hazai sportági szövetség (FRF) elnöke a brüsszeli robbantásos merényleteket követően felerősödött terrorfenyegetettség ismeretében. 

uefa3482_b

A futballvezető azonnal hozzátette, hogy a piros-sárga-kékek meccseivel kapcsolatban semmilyen veszélyről nincs tudomásuk, de a nemzetközi kontextus megköveteli, hogy a védelmi szervek összefogjanak a szurkolók biztonsága érdekében.

Burleanu hangsúlyozta, ugyanolyan szigorú óvintézkedések lesznek a Kolozsvár Arénában is, mint amilyenek a bukaresti Național Arenában lettek volna. Ezt erősítette meg a Szamos-parti stadion ügyintézője, Radu Rațiu is a Prosport.ro-nak. „Nagyon alapos ellenőrzés lesz a beléptetéskor, ezért fontos, hogy a nézők legalább másfél, két órával korábban érkezzenek, mert a vizsgálatok sokáig tartanak, és csak így lehet elkerülni a sorokat és megoldani a folyamatos beléptetést. Azt is számításba kell venni, hogy a stadion melletti utcák le lesznek zárva” – magyarázta.

Fokozott biztonság

A két válogatott, mint ismeretes, a június 10-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokságra készül, ahol Románia épp a házigazdákkal játssza majd a nyitómeccset Párizsban. „Kíváncsi vagyok, hogy ezek után mi lesz majd az Eb-n, mert az biztos, hogy ezek a mocskok – másképp nem tudom nevezni őket – a nyilvános helyeket veszik célpontba. Agyatlanok, de nem szabad megijednünk tőlük. A labdarúgásnak folytatódnia kell, de az is bizonyos, hogy fokozottabb óvintézkedések közepette fogják megszervezni a tornát” – nyilatkozta az Agerpresnek Florin Prunea, az FRF végrehajtó bizottságának tagja.

A nyári kontinensviadal terroristacélponttá válásának problémája már a tavalyi, tragikus kimenetelű párizsi robbantásos merényletek kapcsán is felmerült, de ahogyan akkor, úgy most is kitartanak az eredeti helyszín és a szervezés mellett.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) állásfoglalásában most újból leszögezte: már három éve azon dolgoznak, hogy a torna biztonságát garantálni tudják, és ennek érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek. Giancarlo Abete, az UEFA végrehajtó bizottságának alelnöke a Radio 24-nek nyilatkozva nem zárta ugyan ki, hogy zárt kapus rendezésre kényszerülnek, de jelen pillanatban nincs olyan helyzet, amely erre késztetné őket. „Olyan meccsekről beszélünk, amelyek júniusban lesznek, most egy nagyon sürgős vészhelyzeten megyünk keresztül” – magyarázta.

A Theguardian.com által idézett francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szerint országa már a novemberi terrortámadás óta „vészhelyzetben” van, de a torna idején képzett szakemberek biztosítják majd a „kollektív védelmet”. A szervezők különben szerdán ismét leszögezték, hogy a kontinensviadal nem marad el, nem hagyják „győzni” a terroristákat.

Törölt barátságos meccs

A brüsszeli önkormányzat kérésére viszont, biztonsági okokból és elővigyázatosságból törölték a keddre tervezett belga–portugál barátságos futballmérkőzést, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáját vezető válogatott pedig a kedd délutáni edzését követően a szerda délelőttit sem tartotta meg.

Ez már a második barátságos találkozó, amelyet a terrorfenyegetettség miatt a belgáknak le kellett mondaniuk, hiszen a párizsi robbantások után elmaradt a spanyolok elleni felkészülési meccsük is. Utóbbiak csütörtökön talán az egyik legjobban őrzött barátságos mérkőzésen lépnek pályára az udinei Friuli-stadionban az amúgy az Eb-re is rendőri kíséretet kapó olaszok ellen. Magyarország legjobbjai – akik szombaton Horvátország csapatát fogadják Budapesten egy felkészülési meccs erejéig –, mint ismeretes, Portugáliával egy csoportban játszanak majd a franciaországi Eb-n.

Kitartanak a szurkolók

Bár a tavalyi párizsi, illetve a brüsszeli merényletek elbátortalaníthatják a nyári foci-Eb-re készülő erdélyi drukkereket is, egyik kolozsvári olvasónk azt közölte lapunkkal, hogy a történtek ellenére nem mond le az utazásról. Név nélkül nyilatkozó előfizetőnk – aki a marseilles-i Magyarország–Izland csoportmeccsre váltott jegyet három barátjával közösen – elmondta, mint mindenkit, őt is megrázták a terrorakciók, azonban szerinte a félelemre semmit nem lehet építeni.

„Harmincöt éves vagyok, és végre valóra válhat egyik gyerekkori álmom: élőben szurkolhatok egy nagy tornán a magyar válogatottnak. Tizenévesen megfogadtam, hogy bárhová elmegyek, ha kijut a csapat egy Eb-re vagy vb-re. Ez végre megtörtént, és most is azt érzem, hogy ott a helyem a lelátón” – fogalmazott olvasónk.

Hozzátette, leginkább attól retteg, hogy elmarad az Eb. „Ha ez megtörténik, nemcsak a sport sínyli meg: a teljes nyugati civilizáció kudarcot vall. Ha elismerjük, hogy nem tudjuk megvédeni magunkat, akkor már eleve vesztesek vagyunk” – osztotta meg véleményét lapunkkal kolozsvári olvasónk.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »