Készpénzre váltott kafetéria?

Készpénzre váltott kafetéria?

Havi húszezer forintig készpénzre váltaná a kafetériát a kormány. Az előterjesztés még nem készült el, de a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter már korábban jelezte, hogy a 2017-es költségvetést már eszerint tervezik. A munkavállalókat és munkaadókat képviselő szervezetek elutasítják a javaslatot, szerintük ugyanis készpénzesítés helyett inkább egységes kártyán kellene nyújtani a juttatásokat.

„Kezdjük rögtön azzal, hogy a kafetériát készpénzesítjük, és onnan lépjünk tovább, hogy ha már úgysem tudunk kafetéria-rendszert fönntartani, akkor a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben a munkavállalóknak úgy, hogy a munkaadók nem veszítik el a rajta lévő adózási kedvezményt. Ezt kell valahogy kigondolni” – mondta Orbán Viktor. Egy gazdasági fórumon beszélt először a miniszterelnök a kafetéria készpénzre váltásáról, miután az Európai Unió Bíróságán elbukott a külföldi cégeket kizáró magyar modell.

Részleteket néhány napja a nemzetgazdasági miniszter sem közölt. Varga Mihály is csak annyit mondott, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél a béren kívüli juttatásokra már mint készpénzes elemre gondolnak. „A kafetéria ügyében is arra készülünk, hogy a következő évi törvények, jogszabályok, módosítások már módosítást tartalmazzanak erre a szektorra is. Most csak azt tudom mondani, hogy szeretnénk, ha készpénzes elem is megjelenne a kafetéria-rendszerben” – mondta a tárcavezető.

Havi húszezerig forintosítaná a béren kívüli juttatásokat a kormány, ezt azonban a munkavállalókat és munkaadókat képviselő szervezetek egyöntetűen elutasítják. „Össze kellene vonni a Széchenyi Pihenőkártyát és az étkezési utalványt. Az étkezési utalványt elektronizálni kell; egyébként már van, mert létezik az Erzsébet Plusz, csak még nem terjedt el. Ezzel bebizonyították, hogy az Erzsébet-utalvány is lehet bankkártya formájú” – jelentette ki Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Így az új bankkártyák is egyebek közt a belföldi turizmust, vendéglátást segítenék, vagyis nem a boltokban költhetnék el az érintettek a béren kívüli juttatást.

A kommunikációs államtitkár szerint még várni kell a kormány döntésére. „A kormány-előterjesztés e tekintetben még nem született meg, az egyeztetést követően fog ez megszületni, és annak következtében fog dönteni a kormány” – nyilatkozta Tuzson Bence.

Tavaly országos szinten 250 milliárd forintot fizettek ki a cégek béren kívüli juttatásként.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »