Készpénz a boltból: kihirdetésre vár a cash back törvény

Legtöbb 200 lejnyi készpénz kibocsátására kötelezné a 10 000 eurósnál nagyobb üzleti forgalommal rendelkező, kártyaelfogadó boltokat a képviselőház által kedden elfogadott törvénytervezet. Az új intézkedés bevezetéséhez már csak arra van szükség, hogy Klaus Johannis államfő kihirdesse azt – számol be Bálint Eszter a kronika.ro-n.

A jogszabályjavaslat a bankkár­tya-elfogadást szabályozó, 2002/193-as számú sürgősségi kormányrendeletet egészítené ki. Ez rendelkezik egyebek mellett arról is, hogy a közintézmények, közművek, illetve az évi 100 ezer eurósnál nagyobb üzleti forgalmat lebonyolító kereskedők kötelesek biztosítani ügyfeleinek, hogy kártyával fizethessenek.

A most elfogadott módosítás az üzleti forgalmi határt is 10 ezer euróra kívánja csökkenteni. Emellett a boltokat arra is köteleznék, hogy 200 lejig terjedő értékben készpénzt adjanak ki a kártyával fizető vásárlónak. Az üzleteknek látható helyen kell majd feltűntetniük a készpénz-kibocsátási lehetőséget, mint ahogy a szolgáltatással járó költségeket is. A kiadott készpénz nem haladhatja meg a 200 lejt, az összeget fel kell majd tüntetni a nyugtán.

„A tranzakció hasonló ahhoz, mintha az ügyfél bankautomatából venne ki pénzt, az azzal járó díjakat pedig a felek közötti szerződés rögzíti majd. A kereskedők a kiadott készpénz értékének 1 százalékánál kisebb tranzakciós illetéket kérhetnek, hogy legyen készpén­zük más műveletekhez is (visszajáró biztosításához)” – áll a jogszabályjavaslatban. A törvény be nem tartása 5000 és 50 000 lej közötti bírságot von maga után. A 2002/193-as számú sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabályt 194 képviselő szavazta meg, továbbá 1 ellenszavazatot és 16 tartózkodást regisztráltak. Az alsóház volt a döntéshozó testület.

Az úgynevezett cash back törvényt – amint arról korábban írtunk – Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő dolgozta ki és terjesztette be. „A nyugati országokban már alkalmazott és jól működő módszert szeretnénk bevezetni Romániában is. Tekintettel arra, hogy a kihelyezett bankautomaták száma aránylag kevés, a tervezet célja az, hogy azokon a vidékeken, ahol nincs automata, egy egyszerű vásárlás során is lehessen készpénzhez jutni”, érvelt javaslata mellett a temesvári honatya – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »