Készenlétben az észak-koreai atomfegyverek

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek az ellenségektől érkező fenyegetésekre válaszul – jelentette helyi idő szerint pénteken az ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

Kim Dzsong Un egy újonnan kifejlesztett sorozatvető kipróbálására rendezett hadgyakorlat levezénylése után nyilatkozott arról, hogy az észak-koreai hadseregnek fel kell készülnie a megelőző csapásokra.

Szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa az eddigi legszigorúbb büntető intézkedéseket fogadta el a kommunista országgal szemben, mert január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

Alig néhány órával a szankciók elfogadása után Észak-Korea több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába.

Kim Dzsong Un azt mondta, Észak-Koreának „a minőséget és a mennyiséget tekintve is erősítenie kellene nukleáris fegyvereit”, és a KCNA értesülései szerint kijelentette, hogy „a nukleáris robbanófejeket állandóan készenlétben kell tartani, hogy bármelyik pillanatban kilőhetők legyenek”.

Amerika nem hisz Észak-Korea atomfegyverében

Az amerikai védelmi minisztérium válaszul arra szólította fel Phenjant, hogy tartózkodjon a feszültségeket gerjesztő, provokatív megnyilvánulásoktól, és ehelyett inkább nemzetközi kötelezettségei betartására összpontosítson. Ezenfelül a Pentagon tisztségviselői korábbi elemzéseikkel összhangban úgy vélekedtek, a kommunista ország továbbra sem képes nukleáris robbanófej és a hordozására alkalmas rakéta előállítására.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön ismét arra szólította fel Észak-Koreát, hogy álljon el atomfegyverprogramjától, és vessen véget az észak-koreai vezető zsarnokságának.

Észak-Korea már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy megelőző csapást mér ellenségeire, beleértve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat.

A két Korea között legutóbb amiatt vált feszültté a viszony, hogy Phenjan január elején végrehajtotta az újabb kísérleti atomrobbantást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »