Készek a munkabeszüntetésre

Sztrájkbizottsági egyeztetéseket kezdeményez a kormánnyal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor készek a munkabeszüntetésre. Az oktatás állapota miatt van olyan tanár, aki már azzal tiltakozik, hogy nem ír be jegyeket. Közben a Fidesz alelnöke a parlamentben arról beszélt: elherdálták a közvagyont, akik nem mentek iskolába múlt hétfőn.

„A nemzetközi helyzet egyre fokozódik, ahogyan mondotta annak idején Virág elvtárs” – fogalmazott Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem javul a helyzet az iskolában, és ez késztethet olyan akciókra tanárokat, mint a Szent István Gimnázium tanárát. Tahy Zsuzsanna azzal tiltakozik, hogy március közepétől nem írja be tanítványai jegyeit az osztálynaplóba. „Olyan kétségbeesett tiltakozási akcióba kezdenek egyesek, amely, ha nem is közveszélyes, de önveszélyesnek mindenféleképpen mondható” – tette hozzá a PDSZ elnöke.

A tiltakozó pedagógusnál a hiányzó tanárok helyettesítési rendszere verte ki a biztosítékot. Tahy Zsuzsanna szerint nem életszerű egy óra keretein belül általános iskolásokat és gimnazistákat is egyszerre tanítani, most viszont erre kényszerítik. Ráadásul úgy kellene osztályozni a gyerekeket, hogy hivatalosan nem is tart órát.

„Ha én pontosan követem a szabályokat, akkor sem zárhatnám le a diákjaimat. Nincsen hivatalos megbízásom arra, nincsen kifizetve az az óra, amit én azoknak a diákoknak megtartok, akkor én nem tartom meg azt az órát csak magánszorgalomból a szabadidőmben, akkor milyen alapon adok én jegyet nekik? Ez az egyik probléma ebben a rendszerben, hogy az oktatás megszervezésének a minősége annyira rossz, hogy a törvényeket nem tartja be” – nyilatkozta Szalayné Tahy Zsuzsanna.

A DK szerint a tanárnő akciója is jelzi, hogy nagy a baj. „Ez a gesztus, ez egy jajkiáltás a pedagógustársadalom részéről. Azt jelzi, hogy elveszett az iránytű, nem tudják, hogyan kell tanítani. Azt tudják, hogy olyan formában, ahogyan az Orbán-kormány ezt előírja, úgy nem szabad” – közölte Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt szóvivője.

A Fidesz alelnöke közben a parlamentben a tanárok legutóbbi akciója miatt szólalt fel. Németh Szilárd szerint több százezer forintos veszteség érte az önkormányzatokat azzal, hogy a szülők múlt hétfőn nem engedték iskolába gyerekeiket. „Csepelen a polgármester arról tájékoztatott, hogy az ingyenes ebédeknek a le nem mondása összesen 598 210 forint közpénzbe került, tisztelt ellenzéki képviselők, tisztelt szakszervezeti vezetők, ez az ára, ha beviszik a politikát az iskolába. Ez az ára, hogy a gyermekeket kényszerítenek arra, hogy ők vállalják fel az a mondanivalót, amint a felnőtteknek egymás között kellene megbeszélniük” – jegyezte meg a Fidesz-alelnök.

A pedagógusok legközelebb március 15-én újra tiltakoznak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »