Kész a World Trade Center 3. betonszerkezete

Újabb mérföldkőhöz érkezett a New York-i új Világkereskedelmi Központ (WTC) komplexumának építése: csütörtökön felhúzták az utolsó vödör cementet a WTC 3-as számú toronyépületének tetejére, ezzel elkészült a 2,5 milliárd dollárba (713,5 milliárd forintba) kerülő felhőkarcoló betonszerkezete.

A 80 emeletes, 330 méter magas felhőkarcoló a 2018-ra tervezett átadásig még egy acélszerkezetet és egy üvegborítást is kap.

Larry Silverstein, az építésért felelős vállalkozás vezetője szerint a World Trade Center 3 az újjászületést jelképezi. Hozzátette: „ez már nem nagyapáink Wall Streetje. Ez a városrész még legjobb napjai előtt áll”.

A most felhúzott felhőkarcoló Manhattan déli csücskén áll, a One World Trade Centerrel szemben, amely 541 méterével az Egyesült Államok legmagasabb épülete. Mellette található a Világkereskedelmi Központ elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás 3000 áldozatának emlékére emelt múzeum és műemlék.

A legújabb épület a leomlott ikertornyok helyére épített három toronyépület egyike – a másik kettő a 72 emeletes World Trade Center 4 és a főépületnek számító 104 emeletes One World Trade Center (WTC 1), amely a támadás utáni Manhattan sziluettjét uraló legmagasabb épület.

A jövőben még egy felhőkarcolót emelnek itt: a World Trade Center 2 alapját már évekkel korábban megépítették az utcaszintig. Az anyagi forrás azonban itt elakadt, mivel egyelőre nem akadt olyan leendő bérlő, aki finanszírozná az építkezést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »