Késve indul az ’56-os emlékév

Késve indul az ’56-os emlékév

Bár a kiírások szerint a pályázatok megvalósítási ideje március 1-jétől jövő év április 3-ig tart, az emlékbizottság március végén azt közölte: még nem indult el semmilyen pályázat.

Főként a fiatalokat célozzák meg azok a pályázatok, amelyeket az ’56-os emlékbizottság hirdetett meg az év elején, és amelyeknek a megvalósítási ideje ez év március 1-jétől jövő év április 3-ig tart – közölte a 444. A bizottság elnöke Balog Zoltán miniszter, társelnöke pedig Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként is intézi az ’56-os emlékév megvalósítását. Az emlékév fővédnöke Kövér László házelnök, védnöke Wittner Mária volt fideszes parlamenti képviselő, 1956-os halálraítélt. A portál arról érdeklődött az emlékbizottságnál, milyen pályázatok indultak már el, viszont meglepő választ kapott: március végéig semmilyen. Bár egy hónap már eltelt, a lap megtudta, még nyertes pályázatokat sem hirdettek március végéig.

Azóta a posta az emlékbizottság támogatásával pályázatot írt ki a hivatalos emlékbélyeg elkészítésére, pénteken pedig megemlékeztek a forradalom cigány hőseiről, valamint a holokauszt cigány áldozatairól a Terror Házában – tette hozzá a 444. Itt bemutatták a „Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok, agyonvernek” című oktatási segédanyag könyvet, de készültek a forradalom roma hőseiről megemlékező kisfilmek, plakátok is.

Mire mennyit költenek?

A beérkezett pályázatokat egyébként egy bírálóbizottság értékeli, amelynek tagja többek közt az ELTE professor emeritusa, Keserü Katalin, a Design Terminál főigazgatója, Böszörményi Nagy Gergely, Mezey Katalin író-költő, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Miklósi László, valamint Osztolykán Ágnes volt LMP-s parlamenti képviselő, oktatási szakértő.

A kormány 13,5 milliárd forintot tett félre az emlékévre, amelyből 7,5 milliárd megy a civil szervezeteknek, közintézményeknek, önkormányzatoknak a programokra kiírt pályázathoz, 4,6 milliárd pedig a központi programokra. A pályázati iroda március 25-ig 393 pályázatot kapott meg. Tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok létrehozására lehet indulni a Mansfeld Péter-pályázaton, közterületi emlékművek, emlékhelyek állítására pedig a Büszkeségpont-pályázaton. A Zsigmond Vilmos-pályázaton filmes feldolgozásokat várnak, a Sinkovits Imre-pályázatra pedig kulturális és tudományos programokat. Elindították továbbá a romkocsma- és az Angyal István-pályázatot is.

A bírálóbizottság tagjai havi bruttó 200 ezer forintot kapnak, valamint minden elbírált pályázatot követően még bruttó tízezret.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »