"Késhegyre a magyarokkal!" – Skandálták Ungvár belvárosában az EU-konform ukránok

Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát csütörtökön a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges ukrán szervezetek aktivistái március 13-i ungvári vonulásuk során élesen magyarellenes, a "magyar etnikum" elpusztítására buzdító jelszavakat hangoztattak.

A magyar szervezet közleményében aggodalmának ad hangot azon "szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek március 13-án tanúsított magatartásával kapcsolatban, amelyeknek az aktivistái élesen magyarellenes, a magyar etnikum kipusztítására buzdító jelszavakat hangoztatva vonultak Ungváron".

A KMKSZ úgy véli, hogy az efféle magatartás a félelemkeltést és a nemzetiségek közötti béke megbontását célozza, s mint ilyen, sérti Ukrajna törvényeit és az ország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit.

"Mindez ellentétes Ukrajna alkotmányával, és hátráltatja az ország Európai Unióhoz való közeledését" – emlékeztet a nyilatkozat, amelyben a KMKSZ jelzi, hogy a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása érdekében.

Paramilitáris soviniszta szervezetek, köztük a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Jobboldali Szektor, az Azov és Ajdar mintegy száz terepszínű katonai uniformist viselő aktivistája vasárnap fáklyás felvonulást tartott Ungváron abból az alkalomból, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki a néhány napig létező Kárpát-Ukrajna államot. Az UNN ukrán hírügynökség portálján szerdán közzétett, de időközben eltüntetett videofelvétel tanúsága szerint az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobor mellett elvonuló magyargyűlölők egyebek mellett azt skandálták, hogy "Késhegyre a magyarokkal!" A megmozduláson a szélsőségesek határozott fellépést ígértek a szerintük "Kárpátalját Ukrajnától elszakítani szándékozó magyar szeparatistákkal" szemben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »