Késelt a "bohóc" Svédországban

Megkéselt egy 19 éves fiút egy bohócmaszkot viselő támadó Svédországban. A bohócőrület randalírozó követői eddig csak ijesztgették a járókelőket, de a csütörtök esti incidens már a rendőrség figyelmét is felkeltette.

Péntek reggel is folytatódott a bohócmaszkot viselő támadó utáni nyomozás Svédországban. A rendőrséget csütörtök este riasztották a mentők, akik egy tizenkilenc éves fiatalt láttak el Varberg centrumánál. A sebesült fiú szerint a támadó kék farmert, sárga kabátot és bohócmaszkot viselt, ijesztgetni kezdte, vállon szúrta, majd elmenekült. A rendőrök kutyákkal indultak az elkövető felkutatására, de eddig még nem sikerült a bohóc nyomára bukkanniuk – írja a The Local.

Csütörtökön Skänninge közelében is bohócok fenyegették a kisváros lakóit. Egy fiatal nő a hajnali órákban futott bele pár fanatikusba, akik késsel fenyegették, de nem bántották. A rendőrség nem érti az indítékot. A támadók tudomásuk szerint nem ismerték az “áldozatokat”, így minden valószínűséggel a gyilkos bohócőrület követői közé tartoznak. A hatóságok azt tanácsolják a bohócöltözékek kedvelőinek, hogy a globális őrület alatt inkább ne hordjanak maszkot, mert akármennyire is viccesnek tartják, komoly problémáik adódhatnak belőle.

Miért épp a bohócok?

A bohócőrület Stephen King horrortörténetein (Pennywise az “Az” című regényből) és a bohócokról elterjedt mítoszokon alapul. Pár éve még kevesen voltak, ijesztgetéseikről készült ereklyéiket is egymásnak mutogatták, de a Facebooknak és a Youtube-nek köszönhetően mégis világhírre tettek szert. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában elterjedt, két-három éve kezdődött trend vicces tréfának indult, de az embereket kergető bohócokról készült videók – a valóságot mintázva – inkább nevezhetők veszélyesnek, mint komikusnak.

A bohócöltözék mögötti ideológia minden egyes fanatikusnál más, de ugyanazt a társadalmi kritikát jelképezik: a bohócok közöttünk élnek, de mégsem tartoznak közénk. Maszkjuk miatt nem lehet őket megkülönböztetni, de megvádolni sem. Mikor még kevesebb bohóc volt, egy-két művészi beütésű videót is feltöltöttek a videómegosztókra, de a mostani támadások nem jelképezik az egykori vicces, de félelmetes, groteszk hangulatot. Csak álarcot húzó fiatalokat mutatnak, akik szeretik kinevetni a megijedt embereket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »