Kerry szóba hozta Lavrovnak az e-mail-ügyet

Az amerikai Demokrata Párttól kiszivárogtatott elektronikus levelek ügyét is szóba hozta az amerikai külügyminiszter orosz kollégájának a laoszi fővárosban kedden tartott találkozójukon, bár – saját szavai szerint – nem firtatta azt, hogy ki lehet felelős azért.

John Kerry újságíróknak elmondta, hogy szóba hozta a témát Szergej Lavrovnak. Rámutatott, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást indított az ügyben. A politikus azonban nem ismételte meg azokat a feltevéseket, melyek szerint Oroszország állhat a történtek mögött. Mint mondta, nem von le következtetéseket addig, amíg nem fejeződik be a vizsgálat. „Felvetettem a kérdést, munkálkodunk azon, hogy pontosan kiderüljenek a tények” – mondta. Azt nem árulta el, hogy orosz kollégája mit válaszolt.

Lavrov a találkozó alkalmával a nemzetközi sajtónak az orosz érintettségre vonatkozó érdeklődésére csak annyit mondott angolul: „nem akarok négybetűs szavakat használni”.

A WikiLeaks portál által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a demokrata párti vezetés és a pártelit az előválasztási folyamat során egyértelműen Bernie Sanders vermonti szenátor ellen dolgozott, és Hillary Clintont részesítette előnyben ahelyett, hogy semleges maradt volna, és mindent megtett azért, hogy Clinton esélyeit erősítse. Hillary Clinton kampányfőnöke, John Podestá az egyik amerikai televíziónak hétfőn adott interjújában azt állította, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatása mögött az oroszok állnak, mert Putyin elnök Donald Trump republikánus párti elnökjelöltet támogatja. A kiszivárogtatás hatására Debbie Wasserman Schultz, a demokraták elnöke bejelentette, hogy a párt csütörtökön véget érő elnökjelölt-állító konvenciója után távozik posztjáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »