Kerry: Folytatódnia kell a béketörekvéseknek

Az Egyesült Államok továbbra is a Szíriában dúló polgárháború megoldásán dolgozik, annak ellenére is, hogy Washington előző nap felfüggesztette a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyvernyugvásról – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelben.

„Nem hagyjuk cserben a szíriai népet, nem hagyunk fel a béketörekvésekkel, továbbra is azon leszünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője.

„Továbbra is észszerű, fenntartható, kikényszeríthető és országszerte érvényes fegyvernyugvás megteremtésén fogunk dolgozni, és ez magában foglalja a szíriai és az orosz harci repülőgépek felszállási tilalmát a kijelölt területeken” – mondta.

Az Egyesült Államok hétfőn függesztette fel a fegyverszüneti tárgyalásokat Oroszországgal, mondván, hogy Moszkva nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként, ami a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket illeti.

A „felperzselt föld” taktikája

John Kerry ennek kapcsán leszögezte: Washington célja a tárgyalások folytatásához szükséges feltételek megteremtése. Hozzátette, hogy „Oroszország és Szíria pontosan tisztában van vele, hogy mit kellene ehhez tennie”.

Az amerikai külügyminiszter emellett élesen bírálta a Kreml azon „felelőtlen és mélységesen meggondolatlan” döntését, amelynek értelmében Oroszország támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Kerry azzal vádolta Oroszországot: szemet huny afelett, hogy az Aszad-rezsim hordóbombákat és klórgázt vet be a felkelők ellen, szerinte a „felperzselt föld taktikáját” alkalmazzák a diplomácia helyett. Úgy vélte, hogy ha Moszkva valóban békét szeretne, akkor másképpen viselkedne.

Integráció, együttműködés

Sajtóértekezletén a tárcavezető a brexit témájáról is beszélt, és felszólította az Egyesült Királyságot, hogy a kilépési tárgyalások során törekedjen a lehető legszorosabb viszonyra az Európai Unióval. Mint mondta, Európa egysége kiemelkedő fontosságú a transzatlanti kapcsolatok szempontjából, nincs helye az izolacionista politikának.

„A lehető legerősebb Európai Unióra és a lehető legerősebb Egyesült Királyságra, valamint a kettő közötti magas fokú integrációra, együttműködő kapcsolatra van szükségünk” – vélekedett Kerry, aki az „emberiség történelmének egyik legnagyobb sikertörténeteként” beszélt az EU-ról.

John Kerry a kedden kezdődött, kétnapos EU–Afganisztán konferenciára utazott Brüsszelbe, amelyen az uniós tagországok külügyminiszterei mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is jelen lesz.

Aszad nem zárja ki a fegyveres ellenzékkel folytatott párbeszédet

Nem zárható ki a párbeszéd a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokkal, ha ez a vérontás megfékezéséhez vezet az országban – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a „Teherán – Külpolitikai tanulmányok” című iráni lapnak adott interjújában, amelyet a SANA szíriai állami hírügynökség közölt kedden.

„Igaz, hogy nem szabad közösködni a terroristákkal, de ha a párbeszéd megfékezheti a vérontást, úgy szükséges ezt megtenni” – mondta Aszad. Emellett leszögezte, hogy a vérontás megállítása a szíriai rezsim elsődleges célja. „Ennek érdekében mindent megteszünk, tekintet nélkül érzelmeinkre. És ha ehhez a terroristákkal kell együttműködnünk, kétségkívül megtesszük ezt, mivel az erőszak feltartóztatása a legfontosabb” – tette hozzá.

Aszad és kormánya a politikailag mérsékelt irányzatot képviselő felkelőket is következetesen terroristáknak nevezi. A szíriai elnök rámutatott, hogy a fegyveres csoportokkal való lehetséges párbeszéd nem jelent bizalmat irányukba. „Ezeknek az embereknek nincs erkölcsük, és még ha ezerszer is leülünk velük a tárgyalóasztalhoz, akkor is bűnözők maradnak számunkra” – világított rá Aszad.

„Arra a kérdésre felelve, hogy lehetséges-e párbeszéd a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokkal, amelyek készek fegyvereiket letenni, a válasz az, hogy igen. Ez olyasvalami, amit már csinálunk. Mindenki, aki eldöntötte, hogy leteszi a fegyvert, annak teljes amnesztiát biztosítottunk a nép és a vérontás abbahagyása érdekében” – mondta a szíriai vezető.

Aszad továbbá hozzáfűzte: Szíria jövője tükröződni fog a világ politikai térképén. Szerinte „Szíria győzelme a független fejlődés gondolatát fogja elterjeszteni a világban, s ez az, amitől a Nyugat a leginkább tart”.

„Az Egyesült Államok háborúkat szít világszerte a saját hegemóniája másokra erőszakolásának céljával, és csapásokat mér azokra az államokra, amelyek ellenállnak” – vélekedett Aszad. Washington így akart eljárni Iránnal, és éppen ezt teszi most Szíriával is. Ugyanakkor az Egyesült Államok a második világháború óta több oldalon is vereséget szenvedett, mindemellett pedig sikeresen létrehozott számos problémát és teljes államokat zúzott szét szerte a világban – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »