Kerry: Amerika nem fog közbeavatkozni, ha az elkövetkezendő választásokat Assad nyeri meg

Kerry: Amerika nem fog közbeavatkozni, ha az elkövetkezendő választásokat Assad nyeri meg

Egy szíriai ellenzéki forrás szerint, John Kerry amerikai külügyminiszter katasztrofálisként értékelte a szíriai ellenzék vezetőjével, Rijad Hijabbal való Szaúd-Arábiában történt találkozóját.

A neve elhallgatását kérő ellenzéki azt is elárulta az Al-Jadid arab nyelvű lapnak, hogy Kerry gyakorlatilag ugyanazt mondta nekik, amit Oroszország és Irán is szokott, és megfenyegette az ellenzéket, súlyos szankciókat helyezve kilátásba, amennyiben a kéréseit nem tartják be.

A forrás, továbbá azt is állította, hogy Kerry szerint a harmadik genfi béketárgyalások során olyan megbeszélésekre kerülhet sor, aminek következtében egy nemzeti egységkormányt fognak megalkotni Damaszkuszban, nem pedig egy átmeneti kormányt, mint ahogyan azt sokáig állították.

Hírdetés

Hozzátette azt is, hogy Kerry  elmondta “szíriai ellenzéki” erők vezetőségének, hogy Staffan de Mistura-nak az ENSZ szíriai különmegbízottjaként jogában áll megnevezni, hogy a szíriai ellenzék közül ki fog részt venni a béketárgyalásokon, valamint azt is, hogy kik kerülnek közülük tanácsadói pozícióban. A Genf III. során pedig előtérbe fognak kerülni az olyan kérdések, mint például a fogvatartottak ügyei a szíriai börtönökben, segélyek juttatása az ostrom alatt álló városokba, valamint az ostromállapot felszámolása.

Az ellenzéki forrás szerint Kerry azt is kijelentette az ellenzéki delegáció előtt, hogy Dr. Bashar Al-Assad elnök úrnak joga van indulni egy jövőbeli elnökválasztáson, majd kihangsúlyozta azt, hogy országa nem katonailag fog beavatkozni Szíriában, csakis a terrorizmus elleni harc érdekében.

Kerry legutóbbi kijelentései komoly változásokra utalhatnak az Egyesült Államok Közel-keleti politikájában, mely főleg azért is érdekes, mert a szíriai, az Államok által általában csak „mérsékelt ellenzék”-nek nevezett valami feltehetőleg teljes mértékben a Fehér Ház teremtménye. Megfigyelők szerint lehetséges, hogy Amerika jelenlegi viselkedése csak arra utal, hogy a tisztségviselők tisztában vannak azzal, hogy Obama napjai megvannak számlálva, és hónapokon belül új amerikai elnök, valamint új külügyminiszter kerül a szuperhatalom élére, ezzel pedig természetesen az ország külpolitikája is teljesen más irányt vehet. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy az USA hozzáállásának változását az a tény is elősegíti, hogy a szíriai kormányerők, köszönhetően az orosz beavatkozásnak, töretlenül nyomulnak előre, újabb és újabb területeket felszabadítva, valamint teljesen megváltoztatva az erőviszonyokat a régióban.

Orientalista.hu – Cadmus


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »